Influentul Jang Song - Thaek, unchiul liderului nord-coreean Kim Jong-Un si vice-presedinte al Comisiei Nationale de Aparare - cel mai puternic organ de decizie din aceasta tara - a fost demis din functie, fiind acuzat de coruptie si "un stil de viata capitalist". Alte acuze care i se aduc sunt cele de "afemeiat" si "dependent de droguri", anunta AFP.

Confirmand informatiile difuzate saptamana trecuta de serviciile secrete sud-coreene, Phenianul a precizat, luni dimineata, demiterea lui Jang Song-Thaek, alaturi de "disparitia" din cadrul puterii a numerosi dintre apropiatii sai, scrie cotidianul francez de afaceri Les Echos.

Intr-un text foarte lung, agentia de presa KCNA, unul dintre principalele canale de propaganda ale puterii, evoca actele de tradare ale lui Jang Song-Thaek, cel care a fost considerat mult timp drept "eminenta cenusie" a actualului lider, dupa ce a avut o mare influenta si asupra tatalui acestuia, Kim Jong-il, cu a carui sora era casatorit.

Potrivit KCNA, Partidul Muncitorilor, reunit duminica, i-au "eliminat pe Jang si pe clanul sau" din partid. Jang Song-Thaek intretinea, potrivit comunicatului, "relatii nepotrivite" cu mai multe femei si era "afectat de stilul de viata capitalist".

"Bolnav ideologic, extrem de lenes si indolent, consuma droguri si risipea valute straine in cazinouri, atunci cand se trata in afara tarii pe banii partidului", precizeaza KCNA.

La lungul sir de acuzatii se adauga gestiunea dezastruoasa a intreprinderilor publice de fier si ingrasaminte, ale caror resurse ar fi fost vandute "foarte ieftin".

Dupa aceasta confirmare, expertii incearca sa determine consecintele acestei epurari asupra strategiei regimului nord-coreean.

Chiar daca nu era perceput ca un liberal, Jang Song-Thaek era considerat de analisti drept o forta de stabilizare a regimului si a incercat, in mai multe randuri, sa relanseze legaturile dintre Phenian si aliatii chinezi.

Eliminarea sa politica, decisa probabil de Kim Jong-un, ar putea semnifica faptul ca tanarul presedinte doreste sa-si asume singur conducerea tarii si nu tolereaza alte personalitati concurente. O evolutie care ar putea face dictatura si mai imprevizibila, noteaza analistii.