Autoritatile chineze interzic prezenta in meniurile de la dineurile oficiale a aripioarelor de rechin, a cuiburilor de pasari si a specialitatilor culinare pe baza de animale salbatice rare. Totodata, oficialii de rang inferior au fost anuntati ca nu li se va mai deconta cazarea in apartamente in hoteluri cu ocazia deplasarilor de afaceri, informeaza Reuters. Initiativa este cel mai nou pas intr-o incercare de a diminua cheltuielile statului, fiind vizate extravagantele membrilor Partidului Comunist.

Agentia oficiala de stiri Xinhua a relatat, citand informatii dintr-un document emis de Comitetul Central al Partidului Comunist si de Consiliul de Stat, ca la receptiile oficiale nu vor mai fi permise nici tigarile si nici tariile scumpe.

"Aripioarele de rechin, cuiburile de pasari si specialitatile culinare pe baza de animale salbatice rare sunt elemente populare in meniurile de lux din China", se arata in document. "Oficialii aflati in deplasari de afaceri ar trebui sa isi aranjeze singuri mesele in concordanta cu standardele relevante de cheltuieli", scrie Xinhua.

Documentul facut public de CC al PC chinez si de Consiliul de stat reglementeaza folosirea fondurilor publice pentru receptiile oferite de autoritatile locale cu prilejul vizitelor unor oficiali guvernamentali sau de partid.

Presedintele Xi Jinping incearca astfel sa adreseze o nemultumire publica in crestere fata de comportamentul ilegal sau lipsit de etica al oficialilor din partid, in special al celor cu un stil de viata extravangant, vazut, cel mai adesea, drept un semn ca sunt corupti.

De la preluarea mandatului in luna martie, Xi Jinping a descris coruptia drept principala amenintare la adresa supravietuirii partidului. Anul acesta mai multi oficiali guvernamentali si directori executivi ai unor companii au fost retinuti sub acuzatii de coruptie.

Autoritatile au emis, totodata, directive menite sa diminueaza extravagantele, inclusiv reducerea personalului care poate folosi vehicule guvernamentale si interzicerea trimiterii de felicitari cu ocazia sarbatorilor, pe bani publici.

Documentul recent emis de Partidul Comunist mai arat ca responsabilii de stat de un nivel inferior celui provincial nu vor mai avea voie sa se cazeze in apartamente in hoteluri, in timpul calatoriilor in interes de serviciu, in timp ce gazdelor li se interzice sa le ofere bani, suveniruri sau produse locale sub forma de cadouri.

Totodata, se arata ca oficialii nu vor mai fi intampinati cu ceremonii la aeroport sau la gara si ca vor fi interzise conferintele de presa in zonele cu atractii turistice.