Sute de mii de manifestanti anti-Putere au ocupat centrul Kievului duminica in cel mai mare miting inregistrat dupa ce presedintele Victor Ianukovici a refuzat in ultimul moment sa semneze un acord cu UE, indreptindu-se in schimb spre un acord cu Rusia. Manifestantii au cerut demisia lui Ianukovici, acuzat ca vinde tara Moscovei. Acestia au daramat si au decapitat o statuie a lui Lenin din Kiev iar pe postamentul unde fusese amplasata statuia de granit au lipit un afis cu mesajul "Ianukovici, tu esti urmatorul!". Agentiile de presa si ziarele occidentale scriu ca presiunea pusa pe presedintele Ianukovici este uriasa, iar miscarile politice ale acestuia sint extrem de limitate.

Statuia lui Lenin, doborata si distrusa cu barosul de protestatariFoto: Agerpres/AP

Vezi IMAGINI VIDEO impresionante filmate de corespondentul Radio Europa Libera din varful monumentului care marcheaza Piata Independentei din Kiev cu sutele de mii de oameni adunati la mitingul de duminica:

  • Cele mai importante momente ale mitingului de duminica:

----------------------------------

Ora 21.01: Mii de protestatari intentioneaza sa ramana peste noapte in Piata Independetei, in timp ce cateva sute de activisti stau de paza in diferite puncte ale perimetrului ocupat de manifestanti, scrie KievPost. Acestia sustin ca vor sa protejeze actiunea de asa numitii agitatori.

"Ziua de astazi a trecut aproape fara nicio provocare, cativa oameni beti, insa vom pazi atent piata peste noapte, a declarat Mykhailo Zhmurkevych, un student originar din vestul Ucrainei.

Acesta a precizat ca a fost organizat "un grup de supraveghere" de circa 800 de persoane care sa stea de paza pentru a preveni eventuale atacuri precum cel din 30 noiembrie cand politia a recurs la forta pentru a dispersa multimea din piata.

Atmosfera generala este una festiva, unii protestatari fiind vazuti dansand si cantand.

Ora 18.18: Manifestantii au darimat si au decapitat o statuie a lui Lenin din Kiev. Potrivit Reuters, acestia au lipit pe postamentul unde fusese amplasata statuia de granit un afis cu mesajul "Ianukovici, tu esti urmatorul!"

Ora 18.14: Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a purtat duminica o conversatie telefonica cu presedintele ucrainean Viktor Ianukovich, ocazie cu care a reiterat ca este necesara gasirea unei solutii politice la tensiunile actuale, prin dialog cu opozitia si cu societatea civila, se arata intr-un comunicat de presa postat pe site-ul Uniunii Europene.

Proteste in Ucraina

Proteste in Ucraina

Foto: Agerpres/AP

Presedintele CE a reamintit ca libertatile civile trebuie respectate si ca autoritatile trebuie sa actioneze cu cat mai multa retinere. Barroso l-a anuntat, totodata, pe lideruld ucrainean ca sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, va merge la Kiev saptamana viitoare pentru a sprijini eforturile pentru gasirea unei iesiri din aceasta criza politica.

Ora 16.55: Potrivit estimarilor facute de jurnalistii AFP prezenti la fata locului, in centrul Kievului protesteaza intre 250.000 si 300.000 de persoane. Acestia au ocupat Maidan Nezalezhnosti (Piata Independentei) si strazile adiacente. Manifestantii poarta drapele ucrainiene si steagul UE si scandeaza "Demisia!"

Ora 16.24: Serviciile Speciale ucrainiene anunta ca au deschis o ancheta pentru tentativa de "preluare a puterii" de catre "anumiti oameni politici", informeaza AFP. Ancheta are drept subiect "acte ilegale vizand preluarea puterii", a declarat pentrua gentia de presa un purtator de cuvant al Serviciului de Securitate, Lada Safonovoa.

Ora 15.52: Doua laturi ale cladirii Guvernului au fost blocate de protestatari. Acesti au amplasat o baricada la o intrare secundara in cladire in timp ce intrarea principala era deja blocata cu bucati din garduri de metal, cu lemn si alte materiale.

Ora 15.19: Potrivit datelor anuntate de Ministerul de Interne din Ucraina, la ora 14:00 in centrul Kievului se aflau circa 50.000 de persoane, la fata locului fiind trimisi 5.000 de politisti. Partidul de opozitie Batkivshchina, al Iuliei Timoshenko, sustine ca numarul real al manifestantilor se apropie de 1 milion de persoane, in timp ce posturile de stiri anunta peste 100.000 de oameni, potrivit Kyiv Post.

Ora 14.49: Cateva mii de protestatari au ridicat corturi pentru a bloca intrarea in cladirea cabinetului de ministri, scrie Kyiv Post.

Ora 14.18: Fostul premier ucrainean Iulia Timosenko, aflata in inchisoare, le-a transmis manifestantilor din Piata Independentei un mesaj prin intermediul fiicei sale, cerand plecarea "imediata" a presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici.

Ora 12.47: Cateva mii de ucraineni participa la un miting alternativ, pro-Iuscenko, intr-un parc central din Kiev, transmite Kyiv Post

Ora 12.35: Manifestatii anti-Putere au loc si in alte orase mari din Ucraina, potrivit ziarului The Kyiv Post: Yalta, Odesa, Harkov si Beregovo

Ora 12.30: In Piata Independentei din Kiev s-au strins deja 200.000 de manifestanti care cer demisia presedintelui Victor Ianukovici, transmite AFP

----------------------------------

Context:

Tensiunea in rindul manifestantilor a crescut in ultimele zile, dupa ce Ianukovici - care a refuzat in ultimul moment semnarea unui acord cu UE - a negociat in conditii netransparente un acord cu presedintele rus Vladimir Putin.

La manifestatia de simbata din Kiev au participat Mihail Saakasvili - ex-presedintele Georgiei, un cunoscut opozant al Rusiei in regiune, precum si Vlad Filat, fostul premier al Republicii Moldova.

Corespondentul RFI Romania la Kiev, Laurentiu Colintineanu, relateaza ca manifestantii anti-Ianukovici se pregatesc de o miscare protestatara de durata, spre deosebire de 2004, cind protestul impotriva fraudarii alegerilor a avut un succes imediat.