O defectiune tehnica la serviciul de control aerian din Swanwick a dat peste cap sambata transportul aerian britanic si a provocat intarzieri si anulari de zboruri in Marea Britanie si Irlanda, au anuntat aeroporturile si autoritatile, potrivit AFP.

Aeroporturilor londoneze Heathrow, Stansted, Gatwick si Luton precum si cele din Dublin, Glasgow si Edinbourgh si Cardiff au anuntat toate intarzieri importante. De precizat ca sambata se sarbatoreste ziua internationala a aviatiei civile.

Heathrow, principalul aeroport din Europa dupa numarul de pasageri si primul din lume in privinta traficului international al calatorilor, a fost cel mai afectat, cu cel putin 200 de zboruri nationale si internationale anulate pe Heathrow.

Pe Stansted si Gatwick, zeci de zboruri au inregistrat intarzieri de mai multe ore in conditiile in care cerul londonez a devenit deosebit de aglomerat.

"Dificultati de a trece de la modul de noapte la cel de zi" la Swanwick, in sudul Angliei, sunt la originea problemei, a anuntat Serviciul de Control Aerian Britanic (NATS) - privatizata in 2001-, oferind asigurari ca "inginerii lucreaza pentru a rezolva problema cat mai repede posibil".

Defectiune tehnica s-a inregistrat in zori iar pana la ora 18:00 nu fusese gasita vreo solutie, a mai precizat Serviciul de Control Aerian.

Probleme au dus la o reducere de aproximativ 20% a traficului aerian de deasupra Regatul Unit si Irlandei, a mai arata NATS, dand asigurari ca "siguranta pasagerilor nu a fost niciodata amenintata".

Cu toate acestea, compania Ryanair a transmis o declaratie in care a solicitat interventia Autoritatii Aviatiei Civile (CAA), pentru a preveni "chiar mai mult haos pentru miile de pasageri afectati" de aceasta defectiune.

"Desi recunoastem ca probleme pot aparea, ne intrebam unde este planul pentru a face fata unei astfel de situatii? Nu este suficient, iar CAA trebuie sa intervina acum", a declarat compania low cost irlandeza.