La sfarsitul unei vizite la Beijing, vicepresedintele SUA Joe Biden a facut presiuni asupra Chinei, atat public cat si in privat, privind felul in care autoritatile din tara asiatica ii trateaza pe jurnalistii americani, acestia temandu-se ca le vor fi revocate vizele, scrie The Guardian. Presedintele chinez Xi Jinping sustine ca jurnalistii sunt tratati in conformitate cu legile in vigoare.

Adresandu-se oamenilor de afaceri americani din capitala asiatica, vicepresedintele american a vorbit despre "dezacorduri profunde" cu China privind comportamentul fata de jurnalistii americani.

"Inovarea prospera acolo unde oamenii respira liber, vorbesc liber, au posibilitatea de a contesta ortodoxia, unde ziarele pot sa redea adevarul fara a se teme de consecinte", a afirmat Biden.

Biden a plecat joi din China in Coreea de Sud, tara in care va incheia turul asiatic de o saptamana, desfasurat pe fundalul tensiunilor create de zona de aparare aeriana din Marea Chinei de Est stabilita recent de autoritatile de la Beijing.

In timpul vizitei la Beijing, Biden s-a intalnit cu jurnalisti ai publicatiilor Bloomberg si New York Times care l-au informat ca se confunta cu intarzieri neobisnuite in procesul de reinnoire ale vizelor anuale obligatorii, autoritatile refuzand sa le de noi acreditari. Intarzierile au aparut dupa ce au publicat articole despre averea familiilor liderilor chinezi. Totodata, site-urile publicatiilor au fost blocate in China dupa publicarea materialelor si niciuna dintre cele doua companii nu a primit vize pentru noi corespondenti.

Biden a ridicat, de asemenea, problema in intalnirile sale cu presedintele chinez Xi Jinping. Potrivit New York Times, Biden a afirmat ca liderul de la Beijing sustine ca reporterii americani sunt tratati in China in conformitate cu legile in vigoare.

Toti corespondentii in China ai publicatiilor Bloomberg si New York Times inregistreaza intarzieri in reinnoirea vizelor. In cazul in care nu li se dau acreditarile, ei vor fi nevoiti sa paraseasca in scurt timp China.

In 2012, China a refuzat sa reinnoiasca acreditarea unui cetatean american - Melissa Chan- corespondent pentru al-Jazeera. Intarzieri in acordarea acreditarilor au fost anuntate de-a lungul timpului si de alti jurnalisti insa problemele s-au rezolvat.