Opozanta ucraineana incarcerata Iulia Timosenko l-a comparat pe presedintele ucrainean Viktor Ianukovici cu Stalin, acuzandu-l ca transforma Ucraina intr-o "Coree de Nord", si a cerut opozitiei sa-l inlature de la putere, dupa reprimarea manifestantilor proeuropeni.

"Asistam in Ucraina la aparitia unui nou Stalin. Daca nu il oprim acum cu ajutorul lumii democratice, vom avea aici o alta Coree de Nord", a declarat Timosenko, intr-un apel citit joi seara de fiica sa Evghenia in fata a mii de ucraineni care manifesteaza contra suspendarii integrarii in Uniunea Europeana si represiune, informeaza Mediafax citand AFP.

"Poporul ucrainean trebuie sa ia imediat puterea si sa nu mai poarte negocieri cu dictatorul", a adaugat Timosenko, care a fost simbolul "revolutiei portocalii" prooccidentale din 2004, insistand asupra caracterului "pasnic" al contestarii. "Fie castigam acum, fie va pregatiti pentru ani de dictatura", a afirmat ea.

"Cred in voi! Imi pare rau ca nu sunt alaturi de voi si va doresc victorie din tot sufletul meu", a subliniat Timosenko.

Fost premier si candidata infranta in alegerile prezidentiale din 2010, contra lui Ianukovici, Timosenko a fost incarcerata incepand din 2011 si ispaseste o pedeapsa de sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere.

Aceast caz a fost calificat de opozitie drept o razbunare politica.

Eliberarea Iuliei Timosenko sau transferul ei in strainatate pentru a primit ingrijiri medicale a fost conditia-cheie impusa de Uniunea Europeana, inainte de semnarea unui acord de asociere cu Ucraina.