Evgheni Sevciuk, liderul autoproclamatei republici transnistrene, vrea ca in Transnistria sa fie aplicata legislatia Federatiei Ruse. Sevciuk a propus parlamentui local o initiativa legislativa care prevede acest lucru, transmite Publika.md. Pentru ca initiativa lui Sevciuk sa intre in vigoare, parlamentarii Sovietului Suprem de la Tiraspol trebuie sa modifice constitutia. Intre timp, fortele armate din Transnistria sint in alerta maxima.

Evgheni Sevciuk spune ca a facut aceasta propunere pentru ca locuitorii de pe malul stang al Nistrului doresc sa se integreze in spatiul rusesc.

Imediat dupa Summitul de la Vilnius, unde Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere cu UE, serviciile de securitate transnistrene (KGB-ul, Militia, Armata si Serviciul Vamal) din stanga Nistrului au fost trecute in stare de alerta maxima.

Pe acest fond, presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a spus in timpul intalnirii cu secretarul american de Stat, John Kerry, ca nu exclude ca in scurt timp vor aparea si provocari, care au scop de a destabiliza situatia din tara.

"Ne putem astepta, in timpul apropiat la provocari in regiunea transnistreana si in cea gagauza, din sudul tarii noastre, la tentative de destabilizare a situatii politice de la Chisinau. Toate aceste actiuni vor urmari anumite scopuri: zadarnicirea semnarii Acordului de Asociere cu UE si influentarea rezultatelor alegerilor parlamentare din tara noastra care vor avea loc peste un an. Rugam SUA sa acorde o atentie speciala acestor tendinte care se pot intensifica dupa Olimpiada de la Soci¬, a spus Timofti.