Deputatii francezi au adoptat miercuri o propunere de lege care vizeaza sa lupte impotriva prostitutiei in Franta, penalizand in special clientii, scrie AFP.

Textul de lege a fost adoptat cu 268 de voturi pentru, 138 impotriva si 79 de abtineri. Propunerea legislativa pedepseste actele sexuale cu o amenda de 1.500 de euro. Inainte de a intra in vigoare, trebuie aprobat si de Senat, care urmeaza sa-l examineze pana la finele lui iunie.

Ministrul pentru drepturile femeii, Najat Vallaud-Belkacem, a salutat votul, rezultatul unui "lung drum semanat cu dificultati la fiecare pas".

Legea se inspira din modelul Suediei, unde clientii sunt amendati din 1999, ceea ce a redus la jumatate numarul prostituatelor de pe strazi in zece ani.

Legea prevede si o alternativa la amenda: "un stagiu de sensibilizare la lupta impotriva cumpararii de acte sexuale".

Textul prevede si masuri de sprijin social si profesional pentru cele care doresc sa renunte la prostitutie, iar guvernul s-a angajat sa aloce anual 20 de milioane de euro in acest sens.

In Europa, doua politici sunt aplicate, cu mai mult sau mai putin succes: sanctionarea clientilor sau a prostituatelor, in special in tarile nordice, sau organizarea prostitutiei, precum in Germania si in Grecia.