Universitatea din Kiev a fost somata de procurorii ucraineni sa furnizeze listele cu studentii care ar fi participat la manifestatiile pro-europene si impotriva puterii, a scris miercuri cotidianul online Ukrainska Pravda citat de AFP. Parchetul general a cerut conducerii universitatii sa "furnizeze de urgenta" informatii referitoare la studentii si profesorii absenti de la cursuri incepand din 29 noiembrie.

Proteste in KievFoto: Agerpres/AP

UPDATE 3: Un furnizor de servicii internet a oprit accesul la internet pentru o unitate locala a fortelor speciale de interventie

Intr-un anunt publicat pe site, Brovis, un furnizor de servicii internet din Kiev, a comunicat ca dupa 3 ani in care a oferit acces gratuit la internet unei unitati a fortelor speciale de interventie, a oprit acest serviciu. "Avand in vedere evenimentele recente din Piata Independentei... am decis sa nu mai furnizam acces la internet pentru Brovarskiy Berkut", se arata in comunicatul citat de Kyivpost.com. Furnizorul precizeaza de asemenea ca "este pacat ca nu le putem opri si lumina si apa".

Sambata, 30 noiembrie, la primele ore ale diminetii, in jur de 1.000 de ofiteri din trupele Berkut au intervenit violent pentru a dispersa un grup de aproximativ 400 de protestatari in Piata Independentei din Kiev. Potrivit presei ucrainene, pe mai multe inregistrari video se poate vedea cum trupele Berkut i-au batut pe protestatari cu bastoanele de cauciuc; politia a continuat sa ii urmareasca si sa ii loveasca pe demonstranti chiar si dupa ce acestia au parasit piata, pe strazile Kievului.

In replica, Ministerul ucrainean de Interne a comunicat ca de vina sunt protestatarii, care au provocat actiunea unitatii Berkut. Seful Politiei din Kiev, Valeri Koriak, a recunoscut ca a ordonat atacul din 30 noiembrie, iar pe 1 decembrie si-a prezentat demisia.

UPDATE 2: Opozitia anunta ca nu participa la discutii pana cand guvernul nu va fi demis. Un parlamentar a declarat ca daca guvernul ramane in functie, protestatarii vor bloca permanent cladirile executivului si vor cere demisia presedintelui, potrivit Kyivpost.com.

UPDATE Aproximativ 500 de studenti de la Universitatea din Kiev, insotiti de cativa parlamentari, protesteaza in fata sediului Ministerului ucrainean al Educatiei. Ei scandeaza: "Adio, Tabachnyk! [ministrul Educatiei - n.red.]", scrie Kyivpost.com. Studentii cer demisia ministrului Educatiei, Dmytro Tabachnyk, ca urmare a apelului lansat de catre parchetul general catre Universitatea din Kiev de a furniza listele cu studentii care au participat la proteste.

Presa ucraineana a publicat in facsimil ordinul eliberat de parchet, relateaza AFP. Prin acest document, procurorii cer si numele "instigatorilor si militantilor care le-au cerut studentilor sa participe la actiunile de protest in masa". De asemenea, procurorii intreaba daca "au fost luate masuri pentru a le interzice studentilor sa participe si daca da, care sunt acestea".

Fortele de ordine au evacuat cu brutalitate, in noaptea de vineri spre sambata, manifestantii care au ramas in centrul Kievului dupa protestele de vineri seara, ranind zeci de persoane, in special studenti.

Protestele fara precedent de la Revolutia Portocalie din 2004 au fost declansate dupa ce puterea a refuzat, sub presiunea Rusiei, sa semneze in ultimul minut acordul de asociere cu UE, aflat in pregatire de trei ani.

Citeste si: