Naftogaz, compania nationala de energie a Ucrainei, a anuntat marti ca a convenit cu gigantul rus Gazprom, principalul sau furnizor de gaze naturale, sa amane platile pentru livrarile de combustibil din iarna pana in primavara anului viitor, relateaza agentia rusa RIA Novosti.

Seful Naftogaz, Evgeny Bakulin, a declarat ca compania sa a obtinut o intelegere privind amanarea datoriilor acumulate pentru gazele importate din octombrie pana in decembrie, pentru a avea mai mult timp pentru a rezolva anumite "probleme si chestiuni din regiuni".

Aparenta concesie in privinta platilor din partea companiei ruse de stat Gazprom a fost facuta in contextul crizei politice din Ucraina, unde zeci de mii de oameni au iesit in strada pentru a cere guvernului si presedintelui sa demisioneze.

Protestele au fost declansate de decizia guvernului ucrainean de a refuza semnarea unui acord de asociere cu UE, o decizie perceputa a fi fost luata sub presiunea Moscovei.

Rusia neaga vehement ca foloseste embargourile comerciale si livrarile de gaze ca forma de intimidare impotriva Ucrainei si spune ca ia doar masuri prin care sa-si protejeze propria economie.

Bakulin a declarat ca cele 765 de milioane de dolari datorate de Naftogaz pentru gazul livrat in august vor fi platite in curand, dar ca activitatea guvernului a fost blocata de protestele din capitala Kiev.

El a spus ca, in privinta datoriei pe luna august, fusese anterior stabilit ca aceasta sa fie achitata pana in 7 decembrie, dar ca a solicitat Gazprom sa ia in considerare situatia actuala.

In octombrie, Gazprom a acuzat Ucraina ca nu i-a platit o factura de 882 de milioane de dolari pentru luna august si a avertizat ca ar putea, in viitor, sa ceara in avans platile pentru gaze.

Acest lucru a determinat Ucraina sa anunte ca nu va mai cumpara gaz rusesc pana la sfarsitul anului, fapt ce a provocat temeri privind o posibila intrerupere a livrarilor de gaze catre Europa Occidentala, insa Kievul s-a razgandit cateva zile mai tarziu.