Downing Street a protestat fata de autoritatile chineze cu privire la o decizie "total necorespunzatoare" de a interzice accesul unui jurnalist britanic care il insotea pe premierul David Cameron la o conferinta de presa de la Beijing, la care participa si omologul sau chinez, Li Keqiang, anunta The Guardian.

Oficialii britanici si-au exprimat "ingrijorarea profunda" dupa excluderea lui Robert Hutton, jurnalist politic corespondent al Bloomberg, de la evenimentul desfasurat in Sala Mare a Poporului.

Hutton a fost informat de decizia luata de catre un functionar, dupa aterizarea la Beijing impreuna cu premierul Cameron. Oficialul i-a transmis ca "autoritatile chineze considera ca nu ar fi potrivit sa participe".

Site-ul Bloomberg este interzis in China, dupa mai multe articole despre bogatia liderilor de la Beijing, inclusiv a rudelor presedintelui Xi Jinping.

La conferinta de presa, cei doi lideri au citit fiecare cate o declaratie de lunga durata, refuzand sa raspunda intrebarilor jurnalistilor.

Relatiile dintre China si Marea Britanie au devenit tensionate, dupa ce anul trecut premierul David Cameron s-a intalnit cu Dalai Lama, liderul spiritual tibetan aflat in exil.