Protestele din Ucraina pentru integrarea europeana si impotriva guvernului seamana cu o lovitura de stat, a declarat luni premierul ucrainean Mykola Azarov, in cadrul unei intalniri cu ambasadorii Uniunii Europene, scrie AFP.

UPDATE 23:50 Casa Alba a apreciat luni ca manifestatiile de la Kiev nu constituie o lovitura de stat si a calificat drept "inacceptabila" reprimarea protestatarilor de catre politie.

"Ceea ce se petrece prezinta toate semnele unei lovituri de stat. Este un lucru foarte serios. Dam dovada de rabdare, dar nu vrem ca partenerii nostri sa gandeasca ca totul le este permis", a declarat Azarov, citat de agentiile ucrainene, in conditiile in care manifestantii asediaza sediul guvernului de luni dimineata.

Acesta a sustinut ca manifestatiie au devenit "incontrolabile" iar instigatorii lor folosesc metode ilegale pentru a rasturna puterea.

"Oamenii politici care s-au alaturat acestor actiuni au radicalizat situatia (...) care a devenit incontrolabila", a comentat Azarov.

"Metode ilegale sunt utilizate. Oamenii sunt trimisi sa ia cu asalt organele puterii", a continuat el.

"Stim ca este in pregatire un plan pentru luarea cu asalt a Parlamentului", a spus acesta in fata diplomatilor, fara a oferi alte precizari.

"Ma adresez ambasadorilor: faceti tot ce puteti pentru a cere opozantilor sa nu recurga la violenta fata de reprezentatii fortelor de ordine, sa renunta la limbajul ultimatumurilor si sa vina la masa negocierilor", a mai spus acesta.

Presedintele Ianukovici pleaca in China, in cautare de credite si invetitii

Pe de alta parte, presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, se va deplasa marti in China in incercarea de a gasit credite si investitii, potrivit Reuters.

"Ianukovici incearca sa arate ca Uniunea Europeana si Rusia nu sunt singurii parteneri posibili pentru Ucraina", a afirmat Volodimir Fesenko, de la think-tank-ul Penta.

Totusi, acesta noteaza ca Beijingul ar putea cere asigurari legate de stabilitatea politica si economica, spune acesta.

Beijingul a mai oferit fostei republici sovietice credite de 10 miliarde de dolari, dar guvernul trebuie sa gaseasca peste 17 miliarde in 2014 pentru a acoperi necesitatile legate de plata gazelor si a serviciului datoriei externe.

Incluzand sectorul privat, Ucraina trebuie sa plateasca peste 60 de miliarde de dolari anul viitor, echivalentul unei treimi din produsul intern brut.

Manifestantii opozitiei pro-europene blocau luni sediul guvernului, cu inentia de a forta puterea sa plece, in urma refuzului de a semna acordul de asociere cu UE.

Ciocnirile cu politia s-au soldat cu numerosi raniti duminica, in marja unei manifestari care a adunat peste 100.000 de persoane.