Pe clientii prostituatelor din Franta ii asteapta zile grele. Amenda poate sa se ridice la 1.500 de euro, ajungand chiar la 3.000 de euro, in caz de recidiva. Vineri, 29 noiembrie, Adunarea Nationala a Frantei a dezbatut proiectul "Legii pentru inasprirea luptei impotriva sistemului prostitutiei", propus de cativa deputati socialisti si sustinut de ministrul pentru drepturile femeii, Najat Vallaud-Belkacem. Astfel, Franta se inscrie pe o cu totul alta traiectorie in aceasta problema, fata de tara vecina. De cand a legalizat prostitutia in 2002, Germania a ajuns sa fie poreclita "bordelul Europei".

In timp ce la nemti prostitutia este legala, practicantele si practicantii ei platind impozite si asigurari sociale, dar si dand de lucru unei intregi industrii aferente, Franta nu se ia dupa vecini. Modelul francezilor e Suedia, unde clientii prostituatelor pot fi urmariti penal, inca din anul 1993.

Ministerul de interne francez evalueaza la circa 20.000 numarul femeilor care traiesc in principal din prostitutie in Franta. Cifrele neoficiale s-ar ridica insa la circa 400.000 de persoane de ambele sexe, intre care tot mai multi imigranti. Acestea vin din Africa, China, America Latina si Europa de Est, multe dintre ele fiind victime ale traficului de carne vie. Si Romania este prezenta in retea. La Timisoara a fost destructurata in 25 noiembrie o grupare infractionala suspectata ca a racolat mai multe tinere din vestul Romaniei, printre care si minore, obligandu-le sa se prostitueze in Franta.

"Prostituatele sunt victime", a declarat deputata Maud Olivier, o initiatoare a proiectului de lege. Ministrul Vallaud-Belkacem a indicat ca tel ultim chiar desfiintarea treptata a prostitutiei in Franta, ceea ce i-a adus critici si luari peste picior. Opozantii proiectului de lege insista pe faptul ca "iubirea pe bani" oricum nu va disparea, iar amendarea clientilor ar face ca prostituatele sa se ascunda si mai mult si sa fie mai tare exploatate de proxeneti.

Tabara guvernantilor din Franta are pareri impartite. "Legiuitorul n-are ce sa se amestece in sexualitatea francezilor", a declarat deputatul socialist Thomas Thevenoud. Partidul conservator de opozitie UMP este in majoritate pentru, Verzii sunt impotriva. Insa ministrul Drepturilor Femeii, Vallaud-Belkacem, este sigura ca legea va trece. Votul in Parlamentul francez privitor la Legea prostitutiei este planificat pentru miercurea viitoare, 4 decembrie.