Ambasadori si membri ai serviciilor de informatie din Europa au reluat discret drumul Damascului, pentru a lua contact cu oficialii sirieni, in momentul in care regimul lui Bashar al-Assad castiga teren in fata rebeliunii, potrivit unor diplomati citati de AFP.

"Din mai, incet-incet, am inceput sa revenim, la inceput timid, pentru o zi, poate doua, apoi trei si acum mergem o data sau de doua ori pe luna", explica un ambasador european acreditat la Damasc, dar care locuieste din decembrie 2012 la Beirut.

Daca ambasadoarea Cehiei, Eva Filippi, nu a parasit niciodata Damascul, reprezentantii Austriei, Romaniei, Spaniei, Suediei, Danemarcei si insarcinatul cu afaceri al Uniunii Europene se afla regulat in capitala siriana si unii dintre ei au asistat chiar, in urma cu doua zile, la un briefing al ministrului adjunct al Afaerilor externe, Faysal Moqdad.

Singura interdictie impusa de guvernele lor diplomatilor din Damasc este sa se intalneasca cu cei 179 de responsabili sirieni "asociati cu violenta represiune impotriva populatiei civile, care sustin regimul sau profita de pe urma acestuia".

Aceasta lista neagra a fost stabilita de UE in cadrul sanctiunilor impotriva regimului care se confrunta cu o revolta pasnica transformata in cursul timpului intr-o rebeliune armata.

"Nu putem sa avem contacte cu acest gen de persoane dar daca suntem invitati si unul dintre ei este si el prezent nu-i intoarcem spatele iar daca vorbeste cu noi, ii raspundem", afirma un alt diplomat european.

"UE nu le-a cerut niciodata membrilor sai sa-si inchida ambasadele. A fost mai degraba un gest de incurajare a opozitiei initiata de 'Prietenii Siriei' dar cred ca voi vedea in primul semestru din 2014 mai multi dintre colegii mei reluand drumul spre Damasc", a adaugat acesta.

"Prietenii Siriei" regrupeaza 11 tari europene si arabe care au ca obiectiv sa sustina opozitia impotriva lui Bashar al-Assad. O serie de tari precum Franta, Marea Britanie, Germania sau Olanda eu expulzati ambasadorii sirieni.

Si mai discret, membrii serviciilor secrete occidentale au luat contact cu omologii lor sirieni, iar unii s-au intalnit si cu atotputernicul sef al serviciilor siriene de informatii, generalul Ali Mamluk, in incercarea de a relua colaborarea.

"Prezenta a peste o mie de jihadisti veniti din Europa pentru a lupta in Siria ingrijoreaza serios tarile din care provin acestia si de aceea serviciile de securitate din tarile de origine doresc sa reia colaborarea cu Siria, intrerupta de peste doi ani", explica un alt diplomat occidental.

"Chiar Franta, care este un varf de lance impotriva regimului sirian, a trimis recent doi agenti care s-au intalnit cu Ali Mamluk pentru a-l intreba daca este gata sa reia vechile relatii intre servicii. Acesta a fost foarte ferm: 'Pregatiti suntem, dar, la intrebarea daca o dorim, raspunsul este nu. Nu atat timp cat ambasada voastra ramane inchisa'", a marturisit acesta, adaugand ca Marea Britanie a facut un demers identic.

Franta si Marea Britanie au fost printre primele care si-au inchis ambasadele la Damasc, in martie 2012, pentru a protesta impotriva represiunii violente a miscarii de rebeliune.