Banca Mondiala si ONU au solicitat miercuri sprijin financiar pentru a furniza energie electrica in 42 de tari sarace, dar au exclus orice investitie in energia nucleara, informeaza AFP.

Presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, si secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, au estimat intre 600 si 800 de miliarde de dolari pe an finantarea pentru a atinge obiectivele stabilite pana in anul 2030: accesul universal la energie electrica si dublarea cotei de acces la energie din surse regenerabile.

Pana in prezent, campania a adunat doar doua miliarde de dolari, bani promisi de catre Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol, Bank of America si Norvegia. "Vom arata investitorilor faptul ca energia durabila este o ocazie ce nu trebuie ratata", a anuntat Kim.

Banca Mondiala pregateste planuri de electrificare in 42 de tari, dar va investi doar in surse noi de energie. Potrivit presedintelui Jim Yong Kim, "energia nucleara este o problema politica, Banca Mondiala prefera sa promoveze energia solara sau eoliana".