Premierul leton Valdis Dombrovskis a demisionat miercuri, dupa tragedie de saptamana trecuta de la Riga, cand acoperisul unui supermarket s-a prabusit iar peste 50 de oameni au murit, a anuntat purtatorul sau de cuvant, potrivit Reuters, ceea ce a dus si la prabusirea guvernului sau de centru-dreapta. Un nou guvern ar urma sa fie numit de presedinte anul acesta, alegerile fiind programate anul viitor, astfel ca alegerile anticipate sunt putin probabile.

Demisia guvernului arunca tara intr-o criza politica, in contextul in care Letonia urmeaza sa adere la zona euro in ianuarie si este vazuta ca exemplu de prudenta fiscala si redresare economica, dupa criza financiara din 2008, noteaza Reuters.

"Imi anunt demisia din postul de prim-ministru, asumandu-mi responsabilitatea politica pentru tragedie", a spus Dombrovskis jurnalistilor.

Guvernul acestuia a fost criticat in urma dezastrului.

Cauza prabusirii este inca necunoscuta, desi politia a deschis o ancheta penala care vizeaza constructia cladirii.

Presa locala a relatat ca muncitorii construisera o gradina pe acoperisul supermarketului, o cladire cu un singur etaj aflata la circa 30 de minute centrul orasului.