Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici a facut apel la "pace", luni, dupa masivele manifestatii de protest ce au avut loc in ultimele zile in Ucraina, provocate de respingerea de catre Kiev a acordului de asociere cu Uniunea Europeana, relateaza AFP.

"Vreau ca pacea si calmul sa guverneze in marea noastra familie ucraineana", a declarat Ianukovici, intr-un mesaj video catre natiune, postat pe site-ul sau oficial.

"Uneori sunt obligat sa iau decizii dificile si risc sa fiu neinteles (...). Dar nu voi face niciodata ceva in detrimentul Ucrainei si poporului sau, vreau ca oamenii sa stie acest lucru", a subliniat el.

Este prima declaratie oficiala a lui Viktor Ianukovici dupa anuntul facut saptamana trecuta privind decizia guvernului ucrainean de a renunta la semnarea unui acord istoric intre fosta republica sovietica si UE.

Mii de opozanti pro-europeni au manifestat in ultimele zile in mai multe orase ucrainene, in special in capitala Kiev, pentru a protesta impotriva acestei decizii luate, potrivit opozitiei, sub presiunea Rusiei.

Manifestatiile au fost marcate de ciocniri violente cu fortele de ordine, care au recurs la lovituri de bastoane si gaze lacrimogene, potrivit protestatarilor.

Iulia Timoshenko anunta ca a intrat in greva foamei

Fostul premier ucrainean Iulia Timoshenko a inceput o greva a foamei pentru a protesta fata de respingerea de catre Kiev a unui acord de asociere cu UE, a anuntat luni avocatul sau.

"Intru in greva foamei pe termen nelimitat, pentru a cere (presedintelui ucrainean Viktor) Ianukovici sa semneze acordul de asociere cu UE", a declarat Timoshenko intr-o scrisoare citita de avocatul sau, Serghei Vlasenko, in fata a circa 1.000 de manifestanti pro-europeni adunati in centrul Kievului.