Mai mult de un milion de chinezi au candidat la sfarsitul saptamanii trecute la concursului national anual pentru a intra in serviciul public, sperand ca vor prinde unul dintre cele 19.000 de posturi disponibile, potrivit cifrelor oficiale.

In total de 1,12 milioane de persoane au luat concursul national pentru functii publice, a anuntat agentia de stat chineza. Dar, conform cotidianului, doar 19.000 de locuri de munca sunt in joc - ceea ce inseamna unul din 50 de candidati va fi angajat. Competitia cea mai intensa a fost la Comisia Nationala a minoritatilor etnice, cu 14.384 de candidati pentru doar doua posturi.

In timp ce absolventii se confrunta cu o concurenta acerba pe piata fortei de munca, posturile de functionar public sunt deosebit de cautate in China, pentru siguranta locurilor de munca si pentru multele avantaje pe care le ofera, mai ales in ceea ce priveste asigurarea medicala si pensionarea, scrie AFP.

Exista concursuri la toate nivelurile administratiei chineze, dar examenul national anual permite accesul la cele mai bune locuri de munca oferite de catre stat.