Elvetienii au votat duminica, intr-un referendum, impotriva limitarii salariilor sefilor de companii, arata primele date dupa inchiderea sectiilor de votare, la ora 11:00 GMT (13:00 ora Romaniei), anuntate de Television Suisse Romande, potrivit AFP.

Totodata, elvetienii au respins alte doua propuneri ce vizau asistenta financiara pentru familii si cresterea taxei de autostrada de la 40 de franci elvetieni la 100 de franci elvetieni (82 euro). In acest caz, rezultatul este unul surprinzator, crie agentia de presa franceza.

Potrivit datelor initiale, propunerea privind limitarea salariilor mari, numita "Initiativa 1:12", a fost respinsa cu 65% din voturi, informeaza postul TV precizand ca marja de eroare este de 3%.

Postul de televiziune a obtinut deja rezultatele referendumului din trei cantoane elvetiene. Pentru a fi aprobata, propunerea ar fi avut nevoie de aprobarea majoritatii alegatorilor din cele 26 de cantoane.

Cantoanele in discutie (Zurich, Geneva si Vaud) au votat "Nu" la toate cele 3 propuneri.

"Initiativa 1:12" prevede ca diferentele salariale dintr-o companie sa se incadreze in intervalul 1 - 12, cu alte cuvine, ca cel mai mare salariu din companie sa nu poata fi mai mare de 12 ori decat cel mai mic salariu obtinut de un angajat al aceleiasi firme.

Propunerea a venit in contextul salariilor foarte mari obtinute de sefii multinationalelor din Elvetia, plasate in jurul a zeci de milioane de franci elvetieni si denuntate adesea de catre politicienii de stanga.

In cantonul Zurich, textul a fost respins cu 66% din voturi, in Geneva cu 51% iar in Vaud cu 61%.

Rezultatele initiale indica faptul ca propunerea privind ajutorul acordat familiilor a fost respinsa cu 64% din voturi in Zurich si 66% in Geneva si Vaud.

In ceea ce priveste cresterea taxei pentru autostrazi, bani care ar fi urmat sa fie folositi pentru imbunatatirea retelei rutiere, a fost respinsa, de asemenea, de cele 3 cantoane. Cuantumul de 40 franci elvetieni al taxei a ramas neschimbat din 1995.