Beijingul a anuntat sambata stabilirea unei "zone de identificare si aparare aeriene" in Marea Chinei de Est, perimetru care include insulele aflate sub controlul Japoniei dar care revendicate de China, informeaza AFP. Masura a provocat proteste aprinse la Tokyo.

Crearea acestei noi zone de aparare aeriana este insotita de reguli pe care trebuie sa le respecte toate avioanele care o tranziteaza, sub amenintarea unei interventii a fortelor armate, a anuntat Ministerul chinez al Apararii intr-un comunicat de presa.

Aeronavele trebuie sa furnizeze planul precis de zbor, sa-si afiseze in mod clar nationalitatea si sa mentina comunicatii radio care sa le permita sa "raspunda intr-un mod rapid si adecvat cererilor de identificare" formulate de autoritatile chineze.

Trasarea acestei zone de aparare aeriana, prezentata pe o harta difuzata de minister, arata ca zona acopera o suprafata intinsa in Marea Chinei de Est, intre Coreea de Sud si Taiwan.

Potrivit hartii, zona include arhipelagul Senkaku, insule aflate sub controlul Japoniei insa revendicate de Beijing sub numele de insulele Diaoyu. In consecinta, perimetrul stabilit intra in apele teritoriale nipone.

Japonia a reactionat puternic la anuntul Beijingului. Tokyo a precizat ca Junichi Ihara, un inalt responsabil al Ministerului nipon de Externe, responsabil pentru zona Asia-Pacific, l-a contactat telefonic pe Han Zhiqiang, ministru delegat la Ambasada Chinei din Japonia, pentru a-i aduce la cunostinta protestele partii nipone.

Ihara i-a semnalat ca Japonia "nu va putea niciodata sa accepte zona stabilita de China" si ca aceasta actiune ar marca "o escalada" a tensiunilor bilaterale provocate de situatia arhipelagului Senkaku, lucru ce ar fi "foarte periculos", se arata intr-un comunicat de presa am ministerului nipon.

Potrivit agentiei de presa nipone Kyodo, vice-ministrul japonez pentru Afaceri Externe, Akitaka Saiki, intentioneaza sa il convoace luni dimineata pe ambasadorul Chinei la Tokyo, Cheng Yonghua.

"Fortele armate chineze vor recurge la masuri defensive de urgenta ca reactie la aparatele de zbor care nu vor coopera (in cadrul procedurilor de - n.red.) identificare sau vor refuza sa respecte instructiunile", a avertizat, la randul sau, ministrul chinez al Apararii.

Noua zona de aparare aeriana intra in vigoare incepand de sambata, de la ora 2:00 GMT (4:00, ora Romaniei), iar fortele aeriene ale Armatei de Eliberare a Poporului au anuntat dupa-amiza ca au efectuat prima patrula regulata.

Un purtator de cuvant al Ministerului Chinez al Apararii, Yang Yujun , a dat asigurari ca infiintarea acestei zone respecta "practicilor internationala obisnuite", si a fost destinata "protejarii suveranitatii statului" si "mentinerii securitatii terestre ssi a apelor teritoriale".

"Acest tip de zona, stabilita in afara limitelor spatiului aerian teritorial, permite unei tari sa identifice, monitorizeze, controleze si sa gestioneze aeronavele", inainte de a intra pe teritoriul national , a aratat reprezentantul ministerului chinez, notand ca "unele tari", au stabilit o astfel de zona in 1969, o referire clara la Japonia.

Potrivit agentiei oficiale de stiri din China, de la stabilirea primei zone de identificare pentru aparare aeriana de catre Statele Unite in 1950, douazeci de tari au urmat exemplul.

"Aceasta este o una necesara in exercitarea drepturilor legitime ale Chinei de a se apara. (Aceasta zona- n.red.) nu vizeaza pe nimeni in special, si nu va afecta libertatea de miscare in spatiul aerian in cauza", a aratat Yang intr-o declaratie publicata pe site-ul ministerului .

Insa crearea aceastei zone poate creste riscul unei confruntari neasteptate, in conditiile in care navele Pazei de Coasta chineze si-au intensificat, in ultimele luni, incursiunile in apele din jurul arhipelagului Senkaku.

Ministrul japonez al Apararii Itsunori Onodera a estimat la sfarsitul lunii octombrie ca aceste incursiuni chineze repetate ameninta pacea si constituie "o zona gri" intre "perioade de pace si situatii de urgenta".

Cu cateva zile mai inainte, Ministerul chinez al Apararii a utilizat expresia "act de razboi" petru a avertiza autoritatile de la Tokyo impotriva oricarei eventuale actiuni impotriva dronelor sale.

De peste un an, relatiile chinezo-japoneze se afla la cel mai scazut nivel, din cauza acestui diferend teritorial. Tensiunile s-au acutizat dupa septembrie 2012, cand Japonia a nationalizat trei dintre cele cinci insule ale arhipelagului.