Egiptul l-a expulzat sambata pe ambasadorul Turciei la Cairo ca urmare a afirmatiilor premierului turc Recep Tayip Erdogan, care a condamnat represiunea impotriva islamistilor declansata de noile autoritati egiptene, a anuntat Ministerul de Externe egiptean, potrivit Agerpres. In plus, ambasadorul egiptean, rechemat pe 15 august la Cairo, nu se va intoarce in post la Ankara, reprezentarea diplomatica a Egiptului in Turcia urmand sa fie redusa la nivel de insarcinat cu afaceri, a precizat ministerul. La randul sau, Ankara l-a declarat sambata "persona non grata" pe ambasadorul Egiptului in Turcia, dupa ce Egiptul a anuntat expulzarea ambasadorului turc la Cairo pentru a protesta fata de declaratiile Ankarei care a condamnat represiunea impotriva islamistilor din Egipt.

"Ambasadorul Egiptului Abderahman Salah Eldin (...) este declarat , în conformitate cu principiul reciprocității pe care se bazează relațiile internaționale", a anuntat Ministerul într-un comunicat, după ce l-a convocat pe oficialul egiptean în funcție la Ankara.

Turcia amenintase cu masuri de ''reciprocitate'' imediat dupa ce Egiptul a anuntat expulzarea ambasadorului turc la Cairo pentru a protesta fata de declaratiile Ankarei care a condamnat represiunea impotriva islamistilor din Egipt.

''Vom lua masuri de reciprocitate dupa consultari cu ambasadorul turc'' expulzat, a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al Ministerului turc de Externe, Levent Gumrukcu.

Aceste decizii intervin in urma declaratiilor facute de premierul Erdogan, calificate de Cairo drept ''o ingerinta inacceptabila in afacerile interne ale Egiptului si o provocare'', potrivit explicatiilor lui Badr Abdelaty, purtator de cuvant al diplomatiei egiptene.