Un hacker, folosind echipamente informatice elementare si "cativa biti de cunostinte pe care toata lumea le poate gasi pe internet", a reusit sa acceseze e-mailurile si fisierele confidentiale ale deputatilor din Parlamentul European, ale asistentilor acestora si chiar pe cele ale expertilor IT ai institutiei, relateaza publicatia franceza Mediapart.

Parlamentul EuropeanFoto: Comisia Europeana

Hackerul spune ca scopul sau a fost pur si simplu acela de a creste gradul de constientizare cu privire la vulnerabilitatea sistemului de securitate al Parlamentului, intr-un moment in care in Europa s-a tot dezbatut pe marginea scandalul de spionaj in care a fost implicata agentia americana NSA.

Hackerul a stat intr-un loc public in apropierea cladirii Parlamentului de la Strasbourg si a reusit sa faca smartphone-urile si calculatoarele din apropiere sa treaca prin "WiFi-ul" din calculatorul sau pentru a se conecta la internet. Asta a fost partea cea mai grea a procedurii, a explicat el.

Apoi, el a accesat o aplicatie pe care majoritatea deputatilor europeni o folosesc si care semnaleaza cand se primeste un mail nou. Aplicatia avertizeaza utilizatorul ca un intrus incearca sa acceseze datele lor, dar mesajul este unul "obscur" si majoritatea utilizatorilor apasa clic pe OK, oferind astfel permisiunea de acces.

Seful de presa al Parlamentului, Marjory Van den Broeke, si-a exprimat ingrijorarea cu privire la informatiile furnizate de catre Mediapart si a confirmat ca s-a demarat o ancheta in acest sens pentru a stabili modul in care a fost posibila o astfel de bresa in sistemul informatic.

sursa: euractiv.com / spiegel.de