Schimbarea brusca de directie a Ucrainei, care a abandonat in ultima clipa semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeana, este o victorie pentru Rusia in aceasta fosta republica sovietica prinsa intre Moscova si Occident, apreciaza analistii consultati de AFP.

In momentul in care emisarii europeni se aflau la Kiev in incercarea de a debloca situatia, premierul Mykola Azarov a decretat joi suspendarea lucrarilor pentru acordul care ar fi urmat sa fie semnat saptamana viitoare la Vilnius, cu scopul declarat de a relansa relatiile economice cu Moscova.

"Rusia a facut presiuni si Ucraina a refuzat sa semneze acordul", a subliniat Alexei Malashenko, analist la centrul Carnegie din capitala rusa.

"Europa a ignorat aluziile ucrainenilor care ii sugerau ca trebuie sa compenseze pierderile legate de asociere. Rusia a aratat in aceasta vara ce se va intampla cu relatiile ruso-ucrainene in cazul semnarii si a mers", apreciaza si analistul rus Fedor Lukianov, redactor sef al revistei Rusia in afacerile internationale.

In august, toate importurile ucrainene au fost blocate la vama ruseasca, din motive administrative.

Potrivit unui consilier al presedintelui lituanian Dalia Grybauskaite, presedintele Viktor Ianukovici i-a spus acesteia din urma ca Rusia a amenintat ca va opri importurile din regiunile de est ale Ucrainei, fieful sau politic.

O mare batalie geopolitica

Emisarul european pentru Ucraina si fostul presedinte polonez Alexandr Kwasniewski a explicat schimbarea de atitudine a Kievului printr-o "presiune foarte brutala a Moscovei, in momentul in care vistieria statului ucrainean era goala".

"Este o mare batalie geopolitica, o batalie pentru viitorul continentului european", a spus acesta.

De la obtinerea independentei, in 1991, Ucraina, divizata intre vestul favorabil Occidentului si estul rusofil, nu a reusit sa faca o alegere clara din punct de vedere geopolitic.

Marcata de interminabile conflicte cu Moscova, presedintia, dupa Revolutia Portocalie", a predecesorului lui Ianukovici, Viktor Iushcenko, un fervent pro-occidental, nu a contribuit la apropierea Kievului de Europa.

In ceea ce-l priveste pe Viktor Ianukovici, considerat initial omul Moscovei, acesta a adoptat, impotriva tuturor asteptarilor, o politica favorabila UE dupa alegerea sa in 2010, evitand totodata stricarea relatiilor cu Rusia.

Ianukovici, care spera sa fie reales in 2015, "trebuie sa plateasca salariile acum si Rusia poate sa ii dea bani, nu UE", comenteaza Alexei Malashenko.

Explicand vineri, in fata Parlamentului care ii cerea demisia, premierul ucrainean a subliniat ca FMI a impus conditii imposibile pentru o tara aflata in criza, pentru acordarea unui credit Ucrainei, precum inghetarea salariilor si o importanta crestere a preturilor la gaze.

"Ianukovici a calculati, desi foarte tarziu, consecintele acordului de asociere. A inteles ca ar fi o catastrofa pentru el", adauga Fedor Lukianov.

Revenirea in bratele Moscovei?

Revenirea in bratele Moscovei ar fi totusi prea riscanta si va incerca sa baleieze intre UE si Rusia, noteaza expertii.

"Ramanand cu Rusia, Ucraina nu va progresa, dependenta financiara va intari dependenta politica si acest lucru nu va atrage investitorii straini", considera Vasili Iurcishin, expert economic la centrul Razumkov din Kiev.

Potrivit lui Fedor Lukianov, Ucraina "va reveni la politica obisnuita de manevre. Refuzul de asociere cu UE nu inseamna aderarea la Uniunea vamala" condusa in fosta URSS de Moscova.

Fostul premier Iulia Timoshenko, a carei eliberare din inchisoare a fost o conditie cheie pusa de UE pentru semnarea acordului, a tras un semnal de alarma fata de continuarea acestei tactici.

"Daca va ganditi ca puteti continua sa blufati, sa santajati si sa jucati intre doua civilizatii pentru a ramane la putere, va inselati", a afirmat aceasta, intr-o scrisoare deschisa.

Occidentul "va va abandona pentru ca nu este un club de reeducare a oamenilor politici frustrati si Rusia nu va va lasa mai tarziu nicio alegere: va salva economia ucraineana de la prabusire cu pretul pierderii independentei", a concluzionat ea.