Marea Britanie incearca sa inteleaga cum si de ce trei femei au putut fi sechestrate ca sclave timp de 30 de ani intr-o locuinta din Londra, in conditiile in care astfel de cazuri par sa se multiplice, scrie AFP.

Inedita prin amploarea sa, afacerea lasa inca multe intrebari fara raspuns, a doua zi dupa arestarea unui cuplu de sexagenari, eliberati pe cautiune in timpul noptii, la aproape o luna dupa eliberarea celor trei femei, o malaieziana de 69 de ani, o irlandeza de 57 de ani si o britanica de 30 de ani.

Care erau conditiile lor de detentie? De ce un interval atat de mare intre eliberarea femeilor si arestarea cuplului care le tinea prizoniere? Pentru ce suspectii, de nationalitate "ne-britanica", au fost eliberati pe cautiune pana in ianuarie, cand sunt acuzati de sclavagism?

Politia invoca starea profunda de soc in care se afla cele trei femei, si care au dificultati mari in a-si povesti istoria.

Scotland Yard, care a avut nevoie de timp pentru a le verifica declaratiile confuze, inainte de a trece la arestari, spune ca acestea nu au fost agresate sexual, dar au suferit enorm fizic si moral.

Nici despre conditiile in care au fost nu se stie foarte mult. La doua saptamani dupa difuzarea unei emisiuni la BBC difuzata in 4 octombrie, una dintre cele trei femei, irlandeza de 57 de ani, a reusit sa sune la asociatia "Freedom Charity", care aparea in acest reportaj.

Contactul a fost foarte dificil la inceput, povesteste fondatoarea asociatiei, Aneeta Prem. Dar, o serie de discutii, toate secrete, a permis stabilirea unei "legaturi de incredere".

Profitand de absenta cuplului, doua femei au reusit sa paraseasca locuinta in 25 octombrie pentru a se intalni cu membri ai asociatiei si cu politia. Fortele de ordine s-au deplasat apoi la casa din Lambeth, in sudul Londrei, pentru a o elibera si pe a treia femeie.

"Astfel de cazuri nu sunt rare"

"Cand ne-am intalnit, s-a aruncat asupra mea, plangand, multumind asociatiei ca i-a salvat viata. Au fost foarte multe lacrimi, a fost extrem de emotionant", a povestit Aneeta Prem, la televiziunea ITV.

Dincolo de emotie, Marea Britanie incearca sa inteleaga cum astfel de lucruri sunt inca posibile in secolul XXI.

"Cum e posibil? Avem atat de putine informatii", a afirmat deputatul laburist Tessa Jowell, care afirma ca se trezea de trei ori pe noapte gandindu-se la soarta acestor femei.

"Sclavagismul este un termen pe care oamenii il credeau inchis in cartile de istorie. trista realitate este ca problema exista in continuare", a subliniat secretarul de stat la Afacerile Interne James Brokenshire.

Istoria celor trei femei sechestrate nu este decat ultimul episod dintr-o serie de povesti sordide in Marea Britanie, 183 de ani dupa abolirea sclaviei in Imperiul Britanic

In 23 octombrie, un octogenar si sotia sa au fost condamnati la pedepse de 13 si 5 ani de inchisoare pentru sechestrarea si violarea timp de aproape un deceniu a unei tinere pakistaneze surde si mute, supuse "unei vieti de mizerie si umilinte", potrivit judecatorilor.

Luna trecuta, un ONG britanic a cifrat intre 4.200 si 4.600 numarul persoanelor care sunt victime in Marea Britanie a unei forme de sclavagism modern, precum munca fortata, traficul de fiinte umane si casatoriile fortate.