Armata Chinei a testat in zbor prima sa drona de lupta invizibila, un avans tehnologic care confirma ca Beijingul recupereaza intarzierea militara in raport cu Statele Unite, scrie vineri presa oficiala chineza, preluata de AFP.

Prima drona invizibila a ChineiFoto: Captura YouTube

Drona a efectuat joi un zbor de circa 20 de minute, aterizand fara probleme.

Aparatul, denumit "Lijian", seamana cu drona militara americana Northrop Grumman X-47B, cu aripa sa in forma de delta, si ar putea efectua misiuni de supraveghere si de atacuri la distanta.

In maniera clasica utilizata de China, acest botez al aerului a fost raportat de fotografii si inregistrari video postate online de "amatori", pe bloguri de initiati, in conditiile in care o astfel de publicare are nevoie cel putin de acordul tacit al autoritatilor.

Cel mai probabil, fotografiile au fost facute pe Chengdu (sud-vest) unde sunt produse avioane de lupta de noua generatie.

Apoi, presa oficiala - agentia China Noua, televiziunea CCTV, Cotidianul Poporului - au preluat informatia, insistand asupra capacitatilor militare chineze care se apropie de cele ale marilor natiuni occidentale.

Cu acest prim zbor reusit, China se alatura Statelor Unite si Europei, care lucreaza la urmatoarea generatie de avioane de lupta fara pilot, a explicat Rick Fisher, de la International Assessment and Strategy Center.

Aceasta drona "ilustreaza investitiile masive pe care le face China pentru a se dota cu o putere militara de clasa mondiala", a comentat el.

Dezvoltand dronele, Beijingul va "complica puternic apararea tarilor precum Japonia si Taiwan, precum si sarcina fortelor militare americane in Asia", a adaugat expertul.

La inceputul lui octombrie, Tokyo si Washington au anuntat ca Statele Unite vor amplasa pentru prima oara drone de observatie Global Hawks in Japonia.

Drona Lijian va fi cel mai probabil, afirma Fisher, transformata intr-o versiune pentru port-avioane si o alta, cu anvergura extinsa, pentru misiuni de supraveghere de lunga distanta.

Beijingul a dezvoltat primul sau prototip de avion-bombardier invizibil la inceputul lui 2011, mai repede decat se asteptau expertii, confirmand astfel modernizarea rapida a fortelor sale armate.

China, care are cea mai mare armata a lumii (Armata Populara de Eliberare) si este putere nucleara, are al doilea buget mondial pentru aparare, dupa Statele Unite.