Washingtonul a avertizat joi Kabulul ca vrea sa semneze, pana la sfarsitul lui 2013, tratatul cu privire la prezenta militara americana in Afganistan, incepand din 2015, un text aprobat de catre secretarul de Stat american John Kerry si presedintele afgan Hamid Karzai, potrivit Mediafax.

"Trebuie sa avansam cat mai rapid posibil pentru semnarea acestui tratat" bilateral de securitate (BSA), a afirmat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, reiterand "necesitatea semnarii (BSA) pana la sfrarsitul lui 2013.

Presedintele afgan, Hamid Karzai, a anuntat joi ca, in cazul in care va fi aprobat in aceasta saptamana de marea adunare traditionala, Loya Jirga, tratatul bilateral de securitate negociat de Kabul si Washington va fi promulgat abia dupa alegerile prezidentiale din 5 aprilie 2014.

"Incercam sa intelegem care este semnificatia si scopul acestor comentarii", a declarat Psaki in legatura cu afirmatiile presedintelui afgan.

"In opinia noastra, amanarea (semnarii BSA) nu este nici practica, nici posibila, din cauza unor incertitudini pe care le-ar putea provoca si pentru ca astfel Statele Unite si aliatii lor nu vor putea planifica prezenta trupelor dupa 2014", a explicat acest purtator de cuvant.

Statele Unite au anuntat joi ca inca nu a fost luata o decizie cu privire la mentinerea trupelor americane in Afganistan dupa 2014, in pofida unui acord cu Kabulul.

"Inca nu am hotarat daca soldatii (americani) vor continua sa se afle in Afghanistan" dupa incheierea misiunii fortelor NATO, la sfarsitul lui 2014, a declarat un purtator de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest.

Presedintele american urmeaza ia o decizie in legatura cu acest subiect, a adaugat Earnest.

Anterior, presedintele afgan a declarat ca 10.000-15.000 de militari straini vor putea ramane in Afganistan dupa retragerea NATO, la sfarsitul lui 2014, in cazul in care va fi semnat Tratatul bilateral de securitate cu Statele Unite.

"Daca (acest tratat) va fi semnat, intre 10.000 si 15.000 de militari (straini) vor ramane (in Afganistan). Cand spun ᅡmilitariᅡ nu ma refer doar la americani, ci si la trupe din alte tari NATO, din tari ca Turcia sau alte tari musulmane", a spus Karzai.

Kabulul a publicat miercuri un proiect de acord potrivit caruia militarii americani care vor ramane in Afganistan dupa 2014 vor beneficia de imunitate judiciara, principalul punct de neintelegere intre cele doua tari.