Cancelarul german Angela Merkel a anuntat joi ca Germania va introduce un salariu minim generalizat, o concesie in fata noilor parteneri de guvernare, social-democratii, scrie AFP.

Angela MerkelFoto: Agerpres/AP

"Vom decide lucruri care, din punctul de vedere al programului meu, nu le consider juste, printre ele un salariu minim generalizat", a afirmat cancelarul, intr-un discurs sustinut la Berlin.

Dar "o apreciere realista (a situatiei) arata ca social-democratii nu vor sa incheie negocierile (in vederea unui guvern de coalitie) fara" acest salariu minim, a precizat cancelarul, fara a oferi niciun detaliu legat de nivelul acestui salariu sau data la care va fi introdus.

"O sa fac totul, (partidul conservator) CDU va face totul" pentru a minimiza efectele asupra locurilor de munca ale unui astfel de salariu minim, a adaugat cancelarul, in cadrul unei intalniri cu patronatul german. Aceasta a adaugat ca guvernul de coalitie care se va forma nu este "constelatia visata" de patroni ci "rezultatul votului" alegatorilor germani.

Angela Merkel a subliniat insa ca partidul sau nu va ceda in ceea ce priveste un alt proiect esential al SPD, majorarea impozitelor pentru bogati.

Germania nu are in prezent un salariu minim generalizat. Salariile sunt negociate pe sectoare de activitate, iar unele dintre acestea sunt sub cinci euro pe ora. In campania electorala, SPD a militat pentru un salariu minim orar de 8,50 euro.

Vom reveni cu amanunte