Parlamentul ucrainean a respins joi toate proiectele de lege care permit transferul in strainatate, pentru ingrijiri medicale, al opozantei Iulia Timoshenko, cerute de Uniunea Europeana inaintea semnarii unui acord de asociere la sfarsitul lunii noiembrie, anunta AFP.

Cele sase texte prezentate au obtinut voturile a mai putin de 200 de deputati, in conditiile in care era necesara o majoritate de 226 de voturi pentru a fi aprobate.

Partidul Regiunilor al presedintelui Viktor Ianukovici, majoritar in Parlament, nu a participat la vot dupa ce a criticat in ultimele zile un proiect de lege "imperfect".

"Rusine!", au scandat deputatii de opozitie.

"Este momentul adevarului pentru Ianukovici, sa arate daca este pregatit sa semneze acordul de asociere cu UE sau daca a mintit in acesti ultimi doi ani", a declarat, inaintea votului Arseni Iatseniuk, aliat cu Iulia Timoshenko.

"Nu este o alegere intre Vest si Est, este o alegere intre viitor si trecut", a adaugat el.

Dupa esecul votului, deputatii din opozitie i-au cerut din nou presedintelui Ianukovici sa o gratieze pe Iulia Timoshenko, asa cum au propus emisarii europeni.

"Cerem convocarea comisiei pentru gratieri, sa examineze cererea Cox-Kwasniewski si sa o gratieze pe Timoshenko", a declarat Irina Gheracenko, deputat al partidului Udar condus de boxerul Vitali Klitschko.

In urma cu doua zile, presedintia lituaniana a UE a avertizat ca acordul de asociere intre Uniunea Europeana si Ucraina ar putea fi amanat pe termen lung in cazul unui esec la summitul prevazut la finele lui noiembrie, la Vilnius.

"Nimic nu garanteaza ca ar putea fi semnat dupa un an sau doi (...) Pauza intre relatii (dintre UE si Ucraina) ar putea dura mult timp", a afirmat, pentru AFP, presedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite.

Parlamentul ucrainean, sub presiunea UE, ramasese in impas marti asupra cazului fostului premier aflat in inchisoare Iulia Timoshenko. Europenii cer transferarea acesteia in strainatate pentru ingrijiri medicale, o conditie esentiala pentru semnarea la finele lui noiembrie a acestui acord de asociere, la summitul Parteneriatului Estic din 28 - 29 noiembrie.

Dalia Grybauskaite a afirmat ca presedintele Viktor Ianukovici si opozitia pro-Timoshenko "impartasesc responsabilitatea" in ceea ce priveste un acord care sa-i permita fostului premier sa plece in strainatate.

"Daca legea care trebuie sa permita rezolvarea cazului Timoshenko nu este adoptata, tarile membre ale UE nu vor semna un acord de asociere cu Ucraina", a afirmat Grybauskaite, a carei tara asigura presedintia semestriala a UE.

Semnarea acestui acord de asociere ar reprezenta pentru Ucraina un prim pas spre aderarea la UE.