Joseph Franklin, un partizan al suprematiei albe responsabil de 22 de crime intre 1977 si 1980 dar si de atacul asupra producatorului de filme pornografice Larry Flynt, atac care s-a soldat cu paralizia cineastului, a fost executat miercuri

Joseph Paul FranklinFoto: Captura CNN

Franklin, in varsta de 63 de ani, a fost declarat mort la ora locală 06:17 (12:17 GMT, 14:17 ora Romaniei) în Bonne Terre. Executia s-a facut prin injectare cu propofol, un anestezic folosit pentru in premiera in statul Missouri pentru o executitie, scrie presa locala.

Executia urma sa aiba loc in noaptea dintre marti spre miercuri, insa o judecatoare din Missouri, Nanette Laughrey, a decis in ultimul moment amanarea executarii sentintei, potrivit CNN si altor media. Judecatoarea a aratat ca pentobarbitalul care ar fi urmat sa fie folosit pentru omorarea condamnatului prezenta riscul unei "suferinte inutile".

"Data fiind natura ireversibila a condamnarii la moarte si sustinerile si datele medicale prezentate de reclamanti, este necesara o amanare pentru a ne asigura ca ultimul gest al apararii impotriva lui Franklin nu constituie o pedeapsa permanenta, iremediabila, cruda si neobisnuita, care incalca cel de-al optulea amendament" al Constitutiei americane, a scris Laughrey in motivarea deciziei.

Potrivit CNN, un al doilea judecator, Carol Jackson, a acordat amanarea executarii sentintei pe motiv ca Franklin nu ar fi sanatos din punct de vedere mental.

Statul Missouri a facut apel impotriva celor doua amanari, iar o curte de apel americana a respins miercuri la amiaza amanarile executarii sentintei.

Joseph Paul Franklin, condamnat la moarte in 1997 pentru omucidere, a recunoscut ca l-a impuscat pe Larry Flynt in 1978, in fata unui tribunal din Georgia (sud-vest) unde cineastul tocmai fusese audiat intr-un caz in care era acuzat de obscenitate.

Franklin, un partizan al suprematiei albe motivat de convingeri rasiste, responsabil de 22 de crime intre 1977 si 1980, a fost condamnat la moartea pentru uciderea in 1977 a lui Gerald Gordon in fata unei sinagogi din Saint Louis in Missouri. De asemenea, el a fost gasit vinovat de uciderea a doua persoane de culoare in statul Utah, a unui cuplu mixt in statul Wisconsin si de comiterea unui atentat asupra unei sinagogi in statul Tennessee.

Flynt, in varsta de 70 de ani si tintuit de 35 de ani intr-un scaun cu rotile, a cerut statului Missouri sa nu il execute pe Franklin. Intr-o scrisoare publicata sapatamana trecuta de Hollywoodreporter.com, Flynt se arata impotriva pedepsei cu moartea: "In opinia mea, singura motivatie din spatele pedepsei cu moartea este razbunarea si nu justitia. Si cred ca, in esenta, un guvern care interzice uciderea cetatenilor sai, nu ar trebui sa ucida el insusi oameni."