Angajata intr-o lupta impotriva unui dusman de un nou tip, respectiv schimbarile climatice, armata norvegiana a anuntat marti ca va trece in curand la un regim strict vegetarian in fiecare zi de luni, scrie AFP.

"Este un mesaj pentru climat: ideea este sa consumam o hrana corecta fata de mediu", a explicat Eystein Kvarving, purtator de cuvant al sefului statului major al armelor.

Experimentata deja intr-una dintre principalele tabere militare ale tarii, alimentatia fara carne va fi extinsa la ansamblul armatei, inclusiv cele angajate in operatiuni in afara tarii, fara a fi precizat insa un orizont de timp.

Masura ar urma sa permita economisirea a 150 de tone de carne pe an. Potrivit Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), cresterea animalelor pentru hrana este responsabila de 18% din emisiile de gaze cu efect de sera de origine umana.

"Este vorba de a fi mai atenti fata de mediu, mai ecologici si mai curati. Nu este o problema de economii", a subliniat ofiterul.

Organizatia ecologica Framtiden i vaare hender (Viitorul este in mainile noastre), care militeaza pentru instaurarea unei zile de luni fara carne in intreaga societate, a laudat adoptarea acestei decizii.

"Apararea merita toti laurii pentru ca ia in serios problemele climatice si de mediu", a spus directorul acestei societati, Arild Hermstad.

Potrivit acestei organizatii, un norvegian mananca in medie peste 1.200 de animale in cursul vietii sale, dintre care 1.147 pui, 6 vite, 22 de miei si oi si 2,6 cerbi.