Politia franceza l-ar fi capturat marti in Paris pe principalul suspect in cazul atacului armat de luni asupra redactiei ziarului Liberation, relateaza Le Parisien. O sursa judiciara a declarat pentru cotidianul francez ca barbatul a fost arestat in arondismentul VII din Paris, informatia nefiind inca oficiala.

Barbatul cautat de politia franceza pentru atacul din sediul LiberationFoto: Agerpres/AP

UPDATE 15.33 Barbatul a fost eliberat, relateaza Le Parisien. Potrivit Reuters, procurorii au dezmintit informatiile legate de arestarea unui suspect.

Politia franceza il urmarea marti pe atacator, pentru a doua zi consecutiv pe cel care a ranit grav un fotograf al ziarului Liberation, a tras asupra unei banci din Paris si a luat ostatic un sofer.

Politistii dispuneau de "numeroase elemente" de ancheta, insa suspectul, un barbat de 35-45 de ani, nu fusese inca identificat, in ciuda sutelor de apeluri primite luni.

Anchetatorii au difuzat fotografii cu suspectul, surprinse de camerele de supraveghere. El poarta o sapca si o geanta in care isi ascunda pusca de vanatoare.

Este "un adevarat pericol" a subliniat ministrul francez de interne, Manuel Valls. Presedintele francez Francois Hollande i-a promis ca ii vor fi puse la dispozitie toate mijloacele pentru "arestarea celui care a incercat sa ucida si care poate ucide in continuare".

Suspectul, dispunand de o pusca de vanatoare dintre cele mai raspandite in Franta, de calibrul 12, a atacat pentru prima data vineri sediul televiziunii BFMTV.

In imaginile video interne difuzate de acest post de televiziune, barbatul apare coborand in graba scazile, isi scoate arma din geanta, injurand si amenintandu-l pe un redactor sef, Philippe Antoine, care se afla la intrare, dupa care poate fi vazut cum pleaca la fel de repede cum a venit.

"Data viitoare nu va voi rata", i-a spus individul jurnalistului. Arma sa, care costa cel putin 150 de euro, poate fi cumparata prin prezentarea permisului de vanatoare sau a licentei de tir.

Luni dimineata, barbatul a mers in centrul Parisului la sediul Liberation. Acolo, el si-a scos arma "si a tras doua focuri", asa cum titreaza marti pe prima pagina cotidianul, ranind grav un fotograf asistent in varsta de 23 de ani.

Martorii oculari au descris un barbat "calm si determinat", care "stie foarte bine ce face".

Dupa o ora si jumatate, in momentul in care erau luate masuri de securitate la toate institutiile mari de presa din Paris, agresorul si-a descarcat arma in fatada unei banci in cartierul de afaceri La Defense, la periferia de vest a capitalei.

La scurt timp dupa aceea, individul inarmat a luat ostatic un sofer, ordonandu-i sa il duca pe un bulevard adiacent Champs-Elysees. Potrivit presei, acest sofer, caruia individul i-a ordonat sa nu spuna nimic politiei, s-a intors acasa, avertizand abia tarziu fortele de ordine.

Soferul le-ar fi spus anchetatorilor ca barbatul i-a spus ca "este pregatit pentru orice si ca are o grenada in geanta", potrivit unei surse judiciare.

"El i-a spus ostaticului ca a iesit din inchisoare, ca este pregatit pentru orice si ca are o grenada asupra lui", a declarat marti aceasta sursa, confirmand o informatie difuzata de postul de televiziune BFMTV.

Anchetatorii exploateaza in special marturia acestui sofer.

"Sunt cateva informatii de extras din aceasta secventa, dar nu este ceva fundamental in ancheta", a asigurat o sursa apropiata anchetei.

Marti, prognosticul vital al barbatului impuscat la Liberation era inca rezervat. Tanarul a fost operat si conducerea redactiei cotidianului s-a aratat optimista cu privire la sansele de supravietuire ale acestuia. El este "in stare critica" dar "un pic mai bine", potrivit directorului Liberation, Nicolas Demorand.

"Tipul a scos o pusca din sacosa si a tras doua focuri in prima persoana pe care a vazut-o. A durat zece secunde, nu mai mult, si oricare dintre noi putea fi lovit. Atacatorul nu a spus nimic si a plecat imediat", marturiseste un angajat al cotidianului, in editia electronica de marti.