Consiliul municipal a votat luni sa ii suspende mare parte din autoritate primarului Rob Ford, deja celebru dupa ce a recunoscut ca a consumat cocaina, intrucat acesta nu cedeaza presiunilor de a isi da demisia, relateaza BBC.

Rob FordFoto: Agerpres/AP

Consiliul a votat transferarea bugetului si principalelor atributii catre viceprimar.

Ford, care a anuntat ca va contesta decizia, a criticat votul drept o "lovitura de stat".

Rob Ford, in varsta de 44 de ani, primarul celui mai mare oras din Canada, este supus unei presiuni intense de a isi da demisia dupa ce a recunoscut ca a fumat cocaina si ca a cumparat droguri ilegale in timpul mandatului.

El s-a abtinut de la votul de luni, insa a promis "razboi direct" la urmatoarele alegeri impotriva consilierilor care i se opun. "Ceea ce se intampla astazi aici nu este un proces democratic, este o dictatura. Le spuneti tuturor celor care au votat la alegerile municipale ca votul lor nu conteaza", a declarat el.

Ford a refuzat de asemenea sa isi ceara scuze. "Mi-am recunoscut greselile. Nu o sa stau aici sa tot spun asta", a spus el.

In timpul sedintei, primarul a dat peste o femeie consilier in timp ce mergea grabit in sala, pe care ulterior a prins-o. Aceasta s-a ranit la buza.

Consiliul nu poate sa il demita pe primar decat in cazul in care este condamnat penal.

Unul din fostii sustinatori ai lui Ford a declarat ca "este cel mai prost purtator de cuvant al orasului Toronto in acest moment".

Rob Ford: "Intr-o zi vreau sa candidez pentru functia de prim-ministru"

Primarul nu pare dispus sa cedeze. In weekend, Ford a dat mai multe interviuri presei din SUA si si-a facut aparitia si la un meci de fotbal.

Luni seara, Ford si fratele sau Doug si-au lansat propriul program de televiziune, "Ford Nation", numit astfel dupa blocul conservator care l-a adus in functie in 2010.

Duminica, Ford a declarat la Fox News ca a recunoscut ca bea prea mult, insa ca gestioneaza acest lucru, inclusiv mergand la sala doua ore pe zi.

"Ma tratez cu specialisti, nu sunt un alcoolic, nu sunt un dependent de droguri. Am avut izbucniri in trecut? Absolut. Dar stiti ceva, sunt doar un om. Am facut greseli. Mi-am cerut iertare. Da, intr-o zi vreau sa candidez pentru a fi prim-ministru", a spus el.

Joi, Ford si-a cerut scuze din nou pentru ca a a reactionat obscen in direct la televiune, negand ca i-a oferit sex oral unei angajate. El a mai raspuns acuzatiilor ca ar fi condus beat, folosit limbaj rasist, amenintat membri ai staffului si intretinut relatii cu o prostituata.