Octogenarul german Cornelius Gurlitt, la care politia a descoperit peste 1.400 de opere de arta cel mai probabil furate de nazisti, se declara decis sa se lupte in justitie pentru a-si pastra tablourile, pe care le declara "dragostea vietii sale", scrie AFP.

"De buna voi nu voi da nimic, nu, nu", a declarat, pentru revista "Der Spiegel", batranul in varsta de 80 de ani, fiul unui comerciant de arta cu un trecut tulbure sub al treilea Reich.

Acesta isi descrie comoara - desene, gravuri si picturi printre care Picasso, Matisse, Renoir sau Otto Dix, dintre care cea mai mare parte a fost fie furata sau obtinuta la preturi derizorii de la familii de evrei, fie confiscata deoarece facea partea din ceea ce nazistii considerau "Arta degenerata" - drept dragostea vietii sale.

"In viata mea, nu am iubit nimic mai mult in lume decat tablourile mele", afirma acesta, in articolul intitulat "Conversatie cu o fantoma", care il descrie drept un barbat care a ramas inchis in trecut, lipsit de aproape orice contact cu realitatea care il inconjoara si care nu intelege mare lucru din ceea ce i se intampla de la momentul descoperirii operelor de arta in locuinta sa.

El se declara socat de atentia care i se acorda, in special de catre ziaristii care il asediaza in fata domiciliului: "Nu sunt Boris Becker, ce vor de la mine oamenii aia?".

"Am vrut doar sa traiesc cu tablourile mele", spune el. "Sper ca toate astea vor fi repede rezolvate", adauga batranul, care isi doreste "in fine" sa le recupereze. Operele de arta au fost descoperite in februarie 2012 de vamesi, care isi continuau ancheta in apartamentul munchenez al lui Gurlitt dupa ce au gasit asupra acestuia, in timpul unui control intr-un tren cu destinatia Elvetia, 9.000 euro cash.

In prezent, acesta este anchetat de parchetul din Augsburg (sud) pentru frauda fiscala si tainuire, dar acesta spune ca a trimis "toate documentele" care ii atesta nevinovatia. Au "destul pentru a ma scoate din cauza", pretinde Cornelius Gurlitt. "Nu inteleg de ce el (procurorul) nu a luat inca legatura cu mine. Nu sunt un ucigas, de ce sunt dupa mine?", se intreaba el, adaugand: "Daca as fi fost vinovat, m-ar fi bagat in inchisoare".

Gurlitt este fiul lui Hildebrand Gurlitt, mare colectionar de arta. La un moment dat amenintat de nazisti, in special pentru ca avea o bunica evreica, a servit ulterior regimul vanzand in strainatate opere furate sau confiscate.

Cornelius Gurlitt afirma, pentru "Der Spiegel", ca l-a ajutat pe tatal sau sa "salveze" operele de arta pentru ca acestea sa nu cada in mainile rusilor, la sosirea in Dresda, la finele celui de-al doilea Razboi Mondial.

Acestea au fost ascunse intr-o ferma din apropierea orasului si apoi intr-un castel din sudul Germaniei, a povestit el, mentionand ca tatal sau "a trait si s-a batut pentru arta" si ca "procurorul trebuie sa-i restabileasca reputatia".

Gurlitt pare sa fi trait de-a lungul anilor fara sa munceasca si fara sa fie inregistrat administrativ in Germania, vanzand din timp in timp operele mostenite de la tatal sau.

Guvernul german, care a afirmat luni ca doreste sa accelereze cercetarile in ceea ce priveste "comoara nazista" descoperita in Munchen, dupa ce presedintele Congresului evreiesc mondial a cerut publicarea unui inventar al tablourilor, va publica pe internet, incepand de saptamana viitoare, fotografii a 590 de opere.

"Dar cine este acest stat care arata asa ceva ce imi apartine", isi exprima batranul indignarea, fara a parea sa inteleaga ce se intampla.

"Pentru tablouri, ar fi putut sa astepte sa moara. Cand voi fi mort, vor putea sa faca ce vor cu ele", a mai spus acesta.