Serviciile secrete si cele militare americane duc o campanie ascunsa pentru a convinge Departamentul de Stat sa nu permita agentiei spatiale ruse, Roskosmos, sa construiasca pe teritoriu SUA mai multe statii de monitorizare pentru sistemul de navigatie rus GLONASS (Global'naia Navigationnaia Sputnikovaia Sistema), au declarat mai multi oficiali americani pentru The New York Times.

Sistemul GLONASSFoto: glonass-iac.ru

Potrivit RussiaToday, Moscova a trimis in mai 2012 autoritatilor de la Washington o cerere de a construi pe teritoriul SUA statii de monitorizare pentru GLONASS, un sistem de sateliti asemanator cu GPS (Global Positioning System).

Casa Alba nu a furnizat inca un raspuns solicitarii facute de partea rusa. Au avut loc mai multe intalniri intre autoritatile ruse si cele americane privind statiile de monitorizare GLONASS insa, deocamdata, serviciile de securitate si agentiile militare americane nu au ajuns la o pozitie comuna.

Atat CIA cat si Pentagon se tem ca aceste structuri ar putea sa ii ajute pe spionii rusi de pe teritoriul SUA si sa imbunatateasca precizia armamentului rus, au aratat oficialii. Statiile de monitorizare, sustine Kremlinul, ar imbunatati semnificativ precizia si fiabilitatea versiunii ruse a retelei americane de sateliti.

"Nu vor sa fie dependenti de sistemul american si cred ca sistemele lor, asemanatoare cu GPS, vor da nastere la alte industrii si aplicatii. Se simt ca si cum pierd un avantaj tehnologic pe o piata importanta. Uitati-va la tot ce a facut sistemul GPS pentru telefoane si pentru miscarea avioanelor sau navelor", a declarat un fost oficial din Biroul pentru Spatiu si Tehnologie Avansata din cadrul Departamentului de Stat pentru The N.Y. Times.

Analistii CIA au revizuit propunerea Rusiei si au concluzionat, intr-un raport secret realizat in aceasta toamna, ca decizia de a permite Rusiei sa amplaseze statii de monitorizare pe teritoriul american ar ridica probleme de securitate si de contrainformatii. Departamentul de Stat nu considera argumentul CIA ca fiind unul puternic si "nu le vede drept amenintari", a declarat un oficial american ptentru The N.Y. Times.

Eforturile Rusiei fac parte dintr-o cursa globala la care iau parte mai multe tari - inclusiv China si natiunile din Uniunea Europeana - de a-si perfectiona propriile sisteme de pozitionare globala si de a contesta astfel dominatia SUA.

Pentru Departamentul de Stat, acceptarea solicitarii Rusiei ar contribui la repararea relatiilor diplomatice dintre administratia Obama si cea a presedintelui Vladimir Putin, aflate intr-un punct dificil dupa ce Moscova i-a oferit azil politic lui Edward Snowden si a sustinut regimul presedintelui sirian lui Bahar al-Assad.

CIA, alte agentii de spionaj americane, dar si Pentagonul, suspecteaza ca statiile de monitorizare le-ar oferi rusilor o pozitie pe teritoriul american care ar contribui la imbunatatirea acuratetei sistemului de arme rusesc. Statiile de monitorizare, cred ei, ar putea, de asemenea, sa ofere rusiei o oportunitate de a spiona Statele Unite din interiorul granitelor sale.

Diferentele dintre agentii sunt suficient de serioase ca administratia SUA sa amane o decizie finala asteptand mai multe informatii din partea Rusiei si pana cand agentiile americane ajung la o pozitie comuna, au declarat oficiali de la Departamentul de Stat si de la Casa Alba.

Eforturile Rusiei au starnit ingrijorari si in Congresul SUA. Unii membrii ai comitetelor congresionale pentru informatii si pentru servicii militare privesc cu suspiciune reteaua ruseasca de pozitionare globala si cer raspunsuri de la administratia americana.

"as vrea sa inteleg de ce SUA ar fi interesate sa ajute un concurent al GPS, precum sistemul rus GLONASS, in conditiile in care dependenta lumii de GPS reprezinta un avantaj clar la niveluri diferite pentru SUA", a declarat republicanul Mike D. Rogers, reprezentant al statului Alabama in Congres si presedinte al subcomitetului pentru Servicii Armate din Camera Reprezentantilor.

Republicanul a cerut saptamana trecuta Pentagonului sa furnizeze o evaluare a impactului propunerii asupra securitatii nationale. Solicitarea a fost facuta intr-o scrisoare trimisa secretarului Apararii, Chuck Hagel, secretarului de Stat John Kerry si directorului comunitatii serviciilor de informatii din SUA (DNI) James R. Clapper Jr.

Statiile de monitorizare au reprezentat o prioritate a presedintelui rus Vladimir Putin reprezentand nu doar un mijloc de a imbunatati GLONASS spre avantajul sectoarelor militare si civile ruse dar si ca un competitor a sistemului GPS.

La inceputul acestui an, Rusia a instalat o stati de monitorizare in Brazilia, si sunt asteptate in scurt timp acorduri cu Spania, Indonezia si Australia, informeaza presa rusa. SUA are statii de monitorizare pentru GPS in intreaga lume, exceptand pe teritoiul Rusiei.

Guvernul rus a furnizat deja un set de detalii despre GLONASS. intr-o declaratie de presa, un purtator de cuvant al Ambasadei Rusiei in Washington a precizat ca singurul rol al statiilor de monitorizare este de a "asigura calibrarea si precizia semnalului pentru sistemul Glonass".