Compania care gestioneaza centrala accidentata de la Fukushima a inceput luni scoaterea combustibilului nuclear scufundat in piscina reactorului 4, o operatiune foarte delicata care va dura in total peste un an, transmite Mediafax.

"Am apreciat ca suntem pregatiti", a declarat vineri pentru AFP un purtator de cuvant Tokyo Electric Power (TEPCO).

Ultimele pregatiri urmau sa aiba loc luni dimineata, iar extragerea propriu-zisa a primelor 22 din cele 1.533 de ansambluri din bazin urmeaza sa aiba loc luni dupa-amiaza.

O conferinta de presa TEPCO este prevazuta la sfarsitul zilei pentru a prezenta rezumatul primei operatiuni intr-un mediu in care tehnicienii urmeaza sa actioneze purtand combinezoane de protectie si masti pentru a se proteja de radioactivitate.

Conducatorul TEPCO Naomi Hirose a precizat la inceputul saptamanii trecute ca "securitatea este prioritara".

Operatiunea va consta in extragerea una cate una a celor 1.533 de ansambluri de combustibil nuclear (dintre care 202 sunt noi) din acest bazin situat la nivelul cladirii reactorului 4, pe jumatate distrus de o explozie de hidrogen dupa cateva zile de la devastarea centralei Fukushima Daiichi de catre un tsunami, pe 11 martie 2011.

TEPCO a construit intre timp o noua acoperire, a instalat un dispozitiv nou de retragere a combustibilului si a procedat la recuperarea refuzului cazut in bazin, peste ansamblurile care se afla in el. Un ansamblu scufundat masoara 4,5 metri si cantareste 300 de kilograme.

Dificultatea operatiunii consta in prezenta unor resturi de mici dimensiuni blocate in mijlocul ansamblurilor de combustibil, avertizeaza expertii.

Compania a primit marti, din partea Autoritatii de reglementare nucleara, un certificat de validare a activitatilor de pregatire a acestei sarcini.

Au avut loc repetitii, iar TEPCO considera ca echipele sunt bine formate pentru aceasta operatiune considerata cruciala, cea mai delicata de la stabilizarea instalatiei, in decembrie 2011.

TEPCO spera sa termine de extras toate ansamblurile pana la sfarsitul lui 2014.