Serviciul guvernamental britanic de informatii (GCHQ) monitorizeaza deplasarile oficialilor guvernamentali si diplomatilor printr-un sistem automat de vizualizare a site-urilor de rezervari hoteliere, situatie care faciliteaza activitatile de spionaj, relateaza revista Der Spiegel, citata de Mediafax.

Conform unor documente oferite de transfugul Edward Snowden, fost consultant al Agentiei americane pentru Securitatea Nationala (NSA), Serviciul guvernamental britanic de informatii (GCHQ) are de peste trei ani un sistem care monitorizeaza automat rezervarile online la aproximativ 350 de hoteluri de lux din intreaga lume. Sistemul permite urmarirea si spionarea oficialilor guvernamentali si diplomatilor care efectueaza vizite bilaterale sau participa la reuniuni internationale.

Programul secret, care are numele de cod "Royal Concierge" ("Majordomul Regal"), are obiectivul de a oferi serviciilor de spionaj informatiile necesare urmaririi si interceptarii oficialilor care efectueaza deplasari in strainatate.

In cadrul programului de monitorizare, lansat in anul 2010, serviciul GCHQ primeste automat toate informatiile despre o rezervare dupa confirmarea acesteia printr-un site guvernamental de tip gov.xx la oricare dintre cele 350 de hoteluri monitorizate.