Fostul premier italian Silvio Berlusconi si-a relansat, sambata, vechiul partid Forza Italia, dupa sciziunea ce a avut loc in partidul sau Poporul Libertatii (PdL), scrie BBC News.

Cu numai o zi in urma, factiunea adversa din PdL, condusa de Angelino Alfano, fosta mana dreapta a lui Il Cavaliere, s-a despartit oficial de Berlusconi, pentru a forma o noua grupare politica.

Berlusconi s-a declarat indurerat de acest pas, dar a sugerat ca partidul sau ar putea coopera in continuare cu noua formatiune.

Tensiunile in PdL au crescut in contextul in care Berlusconi risca excluderea din Parlament, in urma unei condamnari definitive in justitie.

Intr-o incercare de a da jos Guvernul de uniune stanga-dreapta a lui Enrico Letta, Berlusconi a vrut ca partidul sau PdL sa iasa din coalitia de guvernare, din cauza votului din Senat cu privire la excluderea sa, ca urmare a condamnarii la un an de inchisoare pentru frauda fiscala.

Dar Alfano si mai multi parlamentari PdL au refuzat sa sustina aceasta abordare, anuntand vineri constituirea unei formatiuni rivale de centru-dreapta.

In discursul sustinut sambata la conventia nationala organizata pentru relansarea partidului Forza Italia, Berlusconi a declarat ca decizia lui Alfano i-a "provocat multa durere", dar a sugerat ca cele doua partide trebuie vazute ca aliate si le-a cerut sustinatorilor sai sa evite ostilitatile fata de noua formatiune.

El a admis totodata ca, prin aceasta scindare, nu mai are numarul suficient de parlamentari pentru a da jos Guvernul.

In luna august, Silvio Berlusconi a fost condamnat definitiv la inchisoare pentru frauda fiscala, in dosarul Mediaset. Senatul italian urmeaza sa voteze in curand asupra excluderii sale, care l-ar vaduvi de imunitatea parlamentara si astfel l-ar expune riscului de a fi arestat in alte dosare.

Berlusconi a fondat Forza Italia in anul 1993, atunci cand a intrat in politica. Partidul a fost dizolvat in 2009, dupa ce a fost format PdL.