Un grup de albanezi banuiti de afiliere al-Qaeda a fost arestat in Kosovo, scrie in editia de joi cotidianul rusesc Nezavissimaia gazeta, preluat de agentia RIA Novosti.

Unul dintre ei, Genz Selimi, tocmai se intorsese din Siria, unde luptase alaturi de jihadisti. In timpul interogatoriului, acesta a declarat ca organizatia terorista avea "proiecte serioase" in Balcani si ca in scurt timp va face sa se vorbeasca despre ea in aceasta zona. Expertii militari considera ca toate conditiile sunt reunite pentru ca aceste amenintari sa fie puse in practica.

Potrivit politiei kosovare, aceste persoane pregateau o serie de atentate la Pristina, capitala autoproclamatei republici Kosovo, si in nordul acestui teritoriu. Un arsenal de arme a fost descoperit in timpul perchezitiilor, printre care arme automate, pistoale si munitie.

Arestarile au avut loc dupa mai multe luni de interceptari telefonice, care au permis cunoasterea planurilor acestui grup. Imediat dupa arestare, politia a primit un mail in care se cerea eliberarea imediata a lor, sub amenintarea unor atacuri teroriste.

De un an si jumatate sau doi, al-Qaeda s-a activat in mod deosebit in Europa, desi se cunoaste de mai mult timp existenta unor celule teroriste in mai multe tari din Batranul Continent, scrie cotidianul rusesc. Agravarea situatiei este generata probabil de Primavara Araba si de transformarea organizatiei teroriste dupa eliminarea liderului sau istoric, Osama bin Laden, de catre fortele de elita americane, in mai 2011, potrivit sursei citate.

Fara o administratie centrala, structura s-a reformat creand unitati regionale mai mult sau mai putin importante. Pana recent, interesele al-Qaeda erau implementate in principal in Orientul Mijlociu - in Afganistan, Yemen, Irak, Siria, Libia, Mali, Somalia, Algeria si Tunisia. Presa turca scrie de asemenea ca Frontul al-Nosra, filiala al-Qaeda in Siria, recruteaza adolescenti in Anatolia pentru a lupta in nordul Siriei.

Tarile europene care gazduiesc refugiati arabi servesc astazi drept refugiu pentru teroristi - dar nu si pentru camp de actiune, adauga Nezavissimaia gazeta. In primavara si in vara lui 2013, tarile europene au recunoscut ca devin furnizori de extremism pentru razboiul din Siria si s-au declarat preocupate pentru revenirea radicalilor in aceste state, dupa ce au capatat experienta de lupta.

NSA a a anuntat in august 2013 ca al-Qaeda planifica atentate in Europa. Intentia actuala de intensificare a activitatii in Balcani nu este deci o intamplare.

Daca Europa occidentala nu reuseste sa combata terorismul, in ciuda puternicei infrastructuri antiteroriste, noile state europene au si mai multe dificultati in a rezista in fata radicalismului.

"Bosnia, mai exact Sarajevo, de unde este controlata reteaua salafista in peninsula si care beneficiaza de sustinerea tarilor arabe, este astazi centrul salfismului in Balcani", spune expertul militar Oleg Valetski. Potrivit acestuia, Kosovo este un nou camp de actiune pentru radicali.

Salafistii sunt controlati din Arabia Saudita. Actiunile lor in Balcani, in Siria si in Libia sunt cu siguranta foarte coordonate, considera analistii. Islamistii din Bosnia, din Serbia, Muntenegru si Kosovo participa in special la luptele din Siria, adauga Oleg Valetski.

Extremismul din Balcani este construit pe o puternica baza economica: criza financiara a antrenat o diferenta flagranta intre albanezii din Kosovo si musulmanii bosniaci.

In plus, furia populatiei locale este in crestere impotriva elitelor locale care au profitat de criza gratie cooperarii cu comunitatea internationala si cu SUA. Exista astazi in aceste tari grupuri care sunt in afara controlului serviciilor de securitate, capabile sa organizeze atentate cu sprijin din exterior, adauga cotidianul rusesc.

Informatiile publicate in Nezavissimaia gazeta apar in contextul in care Rusia este unul dintre marii sustinatori ai Siriei si acuza in mod repetat implicarea al-Qaeda in razboiul civil din aceasta tara. Rusia nu a recunoscut Kosovo.