Rusia trebuie sa revina la modelul sovietic de gestionare a cadrelor politice, a declarat miercuri seful administratiei prezidentiale, Serghei Ivanov, apreciind ca niciodata acest proces "nu a mers mai bine", scrie AFP.

"In timpul Uniunii Sovietice, politica de gestiune a cadrelor era destul de bine organizata", a declarat Ivanov, citat de agentia Ria Novosti.

Dupa caderea URSS, aceasta politica a fost abandonata, dar ea "trebuie facuta sa renasca, nu vad nimic rusinos in asta, in orice caz nimeni nu a imaginat ceva mai rusinos si nimeni nu o va face", a spus Ivanov, in cadrul unui seminar cu viceguvernatorii de regiuni.

Seful administratiei Kremlinului, considerat un apropiat al presedintelui Vladimir Putin, a explicat ca sistemul de gestiune a cadrelor in URSS permitea formarea in regiuni a functionarilor care ulterior faceau cariera in cele mai inalte instante ale statului, in special in ministere.

"Existau atunci filtre si etape pe care trebuia sa le treci", a subliniat Ivanov.

Astazi, rezervele de cadre in regiuni nu mai exista adeseori decat pe hartie, s-a plans acesta, cerand autoritatilor locale sa faca mai des apel la acesti functionari pentru a putea dupa aceea sa faca o cariera in principalele institutii ale statului.

Ivanov reafirmase in octomrbie ca presedintia nu incearca sa reconstruiasca realitatile URSS in Rusia de astazi, referindu-se in special la KGB si la armata.