Mii de oameni incearca cu disperare miercuri sa prinda un loc la unul dintre cele cateva zboruri care pleaca din Tacloban, zona cea mai afectata de taifunul Haiyan. In acelasi timp, mania supravietuitorilor taifunului, carora nu le-a mai ramas nimic, creste din cauza ca ajutoarele umanitare sosesc greu.

Autoritatile au anuntat miercuri ca opt oameni si-au pierdut viata dupa ce zidul unui depozit de orez pe care voiau sa-l jefuiasca la 17 km de Tacloban, unul din orasele cele mai afectate de dezastru, s-a prabusit.

Hotii au plecat cu peste 100.000 de saci de orez de 50 de kg fiecare, a spus un purtator de cuvant al Autoritatii Nationale pentru Alimentatie, precizand ca politistii si soldatii care pazeau zona nu au mai putut face fata multimii furioase.

La cinci zile dupa trecerea taifunului Haiyan, unul dintre cele mai puternice care au ajuns vreodata pe uscat, insotit de rafale de vant de peste 300 de kilometri pe ora si valuri de peste cinci metri, numerosi sinistrati din zonele cele mai afectate si-au pierdut orice speranta si incearca cu orice pret sa supravietuiasca.

Unii dintre ei, traumatizati si infometati, s-au inarmat pentru a jefui cladirile inca in picioare, in cautare de hrana. "Suntem pe cale sa murim de foame", a spus unul dintre sinistrati care spera sa poata pleca cu un avion din Tacloban.

Organizatia Natiunilor Unite (ONU) a lansat marti un apel la donatii de 225 milioane de euro pentru veni in ajutorul Republicii Filipine, devastata de taifunul Haiyan, care ar fi ucis cel putin 10.000 de oameni.