Deschiderea aleasa de o revista de extrema dreapta, care o prezinta pe ministrul francez Justitiei, Christiane Taubira drept o maimuta care a regasit banana, a starnit un val de indignare in presa, in randul clasei politice si pe retelele sociale, scrie AFP.

Christiane Taubira, comparata cu o maimuta, de o revista de extrema dreaptaFoto: Captura YouTube

Revista Minute a titrat "Rea ca o maimuta, Taubira regaseste banana", reluand recentele insulte careu au vizat ministrul Justitiei, un descendent al sclavilor nascuti in Guiana.

Pe Twitter, lideri politici de stanga si internauti anonimi au denuntat atacul, multi cerand o actiune in justitie pentru incitare la ura rasiala.

Harlem Desir, prim-secretar al Partidului Socialist, s-a declarat, via un tweet, "revoltat" de acest gest "lipsit de noblete".

La dreapta, un deputat UMP, Eric Ciotti, s-a declarat si el "socat", subliniind ca "rasismul nu isi are niciun loc in dezbaterea politica". "Dar avertizez majoritatea (guvernamentala) asupra tentativelor de confiscare a acestui subiect", a adaugat el.

Christiane Taubira, urata de dreapta conservatoare si de extrema dreapta in special pentru sustinerea legii care a permis casatoria homosexualilor, este de mai multe saptamani tinta insultelor cu un caracter vadit rasist.

O candidata a Frontului National (extrema dreapta) la apropiatele alegeri municipale, Anne-Sophie Leclere, a fost suspendata de partidul sau dupa ce a comparat ministrul cu o maimuta. Copii care au participat alaturi de parintii lor la manifestatii impotriva casatoriei homosexualilor au fost filmati strigand "Maimuto, mananca-ti banana!", in timp ce altii fluturau coji de banane.

Saptamana trecuta, Christiane Taubira s-a declarat ingrijorata de banalizarea rasismului in Franta, apreciind ca aceste insulte vin din "inhibitii care dispar, din diguri care cad".