Zeci de mii de persoane au participat, luni, la Varsovia, la un mars convocat de extrema dreapta cu ocazia Zilei Independentei, transmit AFP si Associated Press, mentionand ca politia a intervenit cu gaze lacrimogene si gloante de cauciuc pentru a pune capat violentelor unora dintre demonstranti.

La manifestatie au luat parte aproximativ 50.000 de persoane, conform estimarilor organizatorilor, scrie Agerpres.

Autorizat initial de primaria din Varsovia, marsul a degenerat dupa ce grupuri de tineri cu cagule au distrus autoturisme si au spart ferestrele unor cladiri din centrul capitalei poloneze. Manifestantii au atacat si fortele de ordine cu pietre si sticle. Protestatarii au cerut demisia guvernului liberal condus de Donald Tusk. Patru politisti au fost spitalizati si aproximativ 15 persoane au fost retinute, dupa cum a declarat purtatorul de cuvant al politiei.

Ceremonii oficiale au fost organizate in intreaga tara pentru a marca a 95 de ani de la redobandirea suveranitatii de stat a Poloniei la 11 noiembrie 1918, ca urmare a Primului Razboi Mondial. Polonia disparuse ca stat dupa ce teritoriul sau fusese impartit de Rusia, Prusia si Austro-Ungaria, la sfarsitul secolului al XVIII-lea.

Presedintele Bronislaw Komorowski a organizat un miting la Varsovia, la care au luat parte mii de persoane. Opozitia si-a organizat propria demonstratie de Ziua Independentei, la Cracovia.