O capsula Soyuz cu trei astronauti la bord si torta olimpica, care facuse o iesire istorie in spatiu , a aterizat luni dimineata in Kazahstan, Asia Centrala, cu mai putin de trei luni Jocurile Olimpice de la Soci.

Dupa o misiune de 166 de zile de la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS), rusul Fiodor Iourtchikhine, italianul Lucas Parmitano si americanca Karen Nyberg au revenit pe Pamant asa cum fusese planificat, la ora 02:49 GMT, alaturi de torta olimpic , iesita sambata in spatiu pentru prima data in istorie.

Ei au aterizat intr-o capsula Soyuz in stepele din Kazahstan, sub un cer albastru al unei dimineti reci, potrivit imaginilor difuzate de posturile de televiziune ruse.

Flacara, stinsa timp de patru zile in spatiu din motive de securitate, era ambalata, iar un angajat al Agentiei Spatiale Ruse a deschis-o imediat dupa aterizare spunand: "Aici e torta!", in fata camerelor de luat vederi si a fotografilor.

Cei trei astronauti s-au asezat apoi in fata unui steag rus si al celui care simbolizeaza Jocurile Olimpice de la Soci, care vor avea loc in perioada 7--23 februarie 2014.

In afara de calatoria in spatiu, torta olimpica va fi purtata si in adancurile Lacului Baikal (Siberia), dupa ce a calatorit deja la Polul Nord, intr-un periplu de 123 de zile, inceput pe 7 octombrie, la Moscova, care se va incheia la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarna, pe 7 februarie 2014.

Torta olimpica a fost dusa in spatiu la bordul unei navete inainte de Jocurile Olimpice de la Atlanta din 1996 si a celor de la Sydney din 2000, dar nu a fost scoasa niciodata in termosfera.