Giantul energetic american Chevron a anuntat ca a intentat un proces civil protestatarilor din Polonia care au impiedicat angajatii companiei sa ajunga in perimetrul unde intentioneaza sa intaleze sondele pentru explorarea gazelor de sist, transmite Reuters.

Localnicii au ocupat zona din apropierea satului Zurawlow, aflat la circa 260 km sud-est de capitala Poloniei, atunci cand antreprenorii au incercat sa instaleze un gard.

Chevron a precizat ca a depus plangere pe motiv ca protestatarii au incalcat dreptul legal de acces in una dintre cele patru zone luate in concesiune de companie pentru explorarea gazelor de sist.

"Respectam drepturile persoanelor de a-si exprima opiniile, insa ar trebui sa o faca in limitele legii. Credem ca punctele de vedere exprimate de catre un grup mic de oameni nu reflecta punctul de vedere al majoritatii locuitorilor" din regiune, a precizat Chevron intr-o declaratie de presa.

Protestatarii sustin ca Chevron nu a consultat in mod corespunzator localnicii si ca actiunile de foraj vor avea repercusiuni asupra mediului.

Gigantul american a raspuns afirmand ca se angajeaza sa opereze intr-o maniera sigura si responsabila si ca aduce beneficii comunitatilor in care opereaza .

Reuters aminteste ca Chevron a fost nevoit sa isi suspende activitatile de explorarae a gazelor de sist si in Romania dupa ce localnicii din Pungesti (Vaslui) au blocat accesul catre zona unde Chevron ar urma sa amplaseze o sonda de explorare a gazelor de sist.