Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 a fost resimitit duminica dimineata in estul Japoniei, inclusiv in capitala Tokyo, a anuntat Agentia Nationala de Meteorologie, dar pentru moment nu au fost semnalate victime sau pagube materiale, potrivit posturilor de televiziune citate de Mediafax.

Epicentrul acestui cutremur, care a avut loc la ora locala 07:38 (00:38 ora Romaniei), a fost localizat in partea de nord a prefecturii Ibaraki, la nord de Tokyo, iar hipocentrul a fost la 70 de kilometri adancime.

"Nu exista risc de tsunami", a precizat agentia.

Nicio anomalie nu a fost constatata la centrala avariata Fukushima sau la alte instalatii nucleare din regiune, oprite toate din martie 2011, potrivit operatorilor acestor centrale.

Cutremurul a fost resimtit de locuitorii din capitala, au constatat jurnalistii AFP.

"S-a miscat timp de 30 de secunde, dar obiectele nu au cazut", potrivit unei persoane din apropierea epicentrului, citata de televiziune.

Trenurile de mare viteza Shinkansen au fost oprite timp de cateva minute pentru un control al cailor ferate, dar traficul a fost reluat rapid.

Cateva rame merg mai incet pe alte linii, dar niciun tronson nu a fost suspendat, potrivit companiei JR East.

Pe aeroportul Tokyo-Narita, au fost resimtite trepidatii, dar nu foarte violente si nu au perturbat deloc operatiunile.

"Se pot produce replici, fiti atenti", a anuntat totusi Agentia de Meteorologie.

Acest nou cutremur din est are loc la exact doua saptamani dupa un altul, mai violent (cu magnitudinea de 7,1), care a provocat un mic tsunami pe coasta de nord-est a Japoniei, fara sa provoace insa victime sau pagube materiale.

Japonia este in continuare traumatizata de cutremurul cu magnitudinea 9 care s-a produs in largul coastelor sale de nord-est la 11 martie 2011 si care a declansat un tsunami de 10 si, pe alocuri, de 20 de metri inaltime, provocand moartea a 18.000 de persoane.

Acest tsunami a fost la originea catastrofei nucleare de la Fukushima, un complex atomic care este in continuare extrem de vulnerabil.

Japonia este situata la jonctiunea a patru placi tectonice si inregistreaza in fiecare an peste 20 la suta dintre cutemurele cele mai puternice produse in lume.