Terorismul si extinderea NATO catre granitele Rusiei sunt principalele amenintari la adresa securitatii acestui stat, a declarat sambata, ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, citat de Ria Novosti.

Valeri Gherasimov (seful Statului Major), Sergei Soigu (ministrul Apararii - in centru) si Vladimir PutinFoto: Agerpres/AP

Intr-un interviu acordat postului de televiziune Rossiya 1, Soigu a calificat terorismul international drept "principalul dusman" al Rusiei, in conditiile in care militantii care lupta in diverse "puncte fierbinti" din lume sunt membri ai unor organizatii teroriste.

"S-ar putea sa sune banal, insa uitati-va, cine lupta cu adevarat in Siria? In Mali? In Libia?", a afirmat ministrul rus.

O alta amenintare importanta la adresa securitatii nationale este, in opinia oficialului rus, incercarile continue ale Aliantei Nord-Atlantice de a-si construi infrastructura si de a extinde prezenta aliantei in apropiere de frontierelor Rusiei.

Rusia s-a opus ferm solicitarilor Georgiei si Ucrainei de a deveni membre NATO, dar si instalarii unor elemente ale scutului american antiracheta in tari est-europene precum Romania si Polonia.

"In opinia noastra, aceasta extindere este total nejustificata. Vorbim si vorbim, ne zambim reciproc, dar ea continua", a mai afirmat Serghei Soigu.

O alta amenintare la adresa securitatii nationale a Rusiei, identificata de Soigu, este terorismul si traficul de droguri dinspre Afganistan,,mai ales dupa retragerea contigentului militar din tara dupa 2014.