Aproximativ 1.200 de persoane ar fi murit in Filipine, devastat taifunului Haiyan, ciclonul prezentat ca fiind cel mai violent din lume in acest an, a anuntat sambata Crucea Rosie locala. "Este o estimare. Alte (autoritati) trebuie sa faca numaratoarea" precisa a victimelor provocate de aceasta furtuna, a declarat pentru AFP secretarul general al Crucii Rosii filipineze, Gwendolyn Pang. Supertaifunul Haiyan a provocat probabil moartea a sute de persoane intr-un oras din Filipine, cel mai afectat de furtuna, a declarat sambata si un ministru filipinez care s-a deplasat la fata locului, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Intrebat despre numarul persoanelor care au murit in orasul de coasta Palo si in imprejurimi, pe coasta de est a arhipelagului, ministrul Energiei, Jericho Petilla, a raspuns: "cred ca sute". Palo si Tacloban, capitala provinciei Leyte, pe insula cu acelasi nume, sunt printre orasele cele mai afectate de taifunul Haiyan, care a traversat vineri centrul arhipelagului, ajungand pe coasta de est, inainte de a se indrepta, sambata, spre Marea Chinei de Sud.

Acesta se indreapta spre Vietnam, unde ar urma sa ajunga duminica si unde autoritatile au evacuat aproximativ 100.000 de persoane.

Anterior in cursul zilei, autoritatile locale au mentionat moartea a peste 100 de persoane la Tacloban, un oras cu 220.000 de locuitori.

Ministrul Energiei, originar din regiune, a fost trimis la fata locului de presedintele Benigno Aquino, si a survolat zona cu elicopterul. "Palo, Ormoc, Burauen, Carigara... Peste tot este acelasi lucru. Locuintele au ramas fara acoperis, iar copacii zac pe jos", a declarat el pentru televiziunea ABS-CBN, enumerand localitatile din insula Leyte. Dar numarul victimelor este cu siguranta mai ridicat la Palo, a adaugat el.

Cu rafale de vant de pana la 315 kilometri pe ora, Haiyan este taifunul cel mai violent din acest an din lume si unul dintre cele mai puternice care a atins vreodata uscatul in ultimele decenii.

Peste patru milioane de persoane traiesc in zonele prin care a trecut acesta, a precizat Guvernul filipinez.

Mai multe regiuni afectate de furtuna erau in continuare izolate, sambata, retelele de electricitate si de telefonie fiind distruse. Dar primele informatii stranse evoca o situatie de urgenta.

Astfel, directorul aeroportului din Tacloban a comunicat prin radio un bilant de cel putin 100 de morti, care zac pe marginea drumurilor, si circa 100 de raniti, a declarat John Andrews, director general adjunct al autoritatii pentru aviatie civila din Filipine. "Terminalul, turnul de control si toate echipamentele de comunicatii au fost distruse", a precizat el pentru AFP, citand oficialul local care a stabilit o legatura radio.

Zone intregi din Tacloban sunt rase din temelii, a marturisit un fotograf al AFP. Taifunul a traversat orasul atunci cand intensitatea sa era maxima, la scurt timp dupa ce a atins uscatul. Copacii si stalpii de electricitate zaceau la sol si numeroase masini erau rasturnate. Locuitorii, inspaimantati, le cereau apa jurnalistilor veniti la fata locului. Valuri de trei metri s-au abatut asupra coastei, a afirmat Crucea Rosie.

Guvernul a trimis 15.000 de soldati in zonele cele mai afectate si avioane C130 incarcate cu material de prim-ajutor si comunicatii, elicopterie si unitati de infanterie, a declarat pentru AFP Ramon Zagala, purtatorul de cuvant al armatei.

Informatiile care vin din Tacloban si Palo sugereaza ce este mai rau pentru alte localitati din regiune, multe inaccesibile.

Guvernul si-a exprimat ingrijorarea, in timp ce 800.000 de persoane au fost evacuate in adaposturi in apropierea furtunii. "Presedintele intreaba de ce sunt atat de multe victime", a declarat presei Rene Almendras, secretarul cabinetului presedintelui Benigno Aquino.

Niciun contact nu a fost stabilit cu orasul portuar Guiuan (40.000 de locuitori), punctul de intrare a taifunului in Filipine, vineri dimineata.

In fiecare an, arhipelagul filipinez este traversat de aproximativ 20 de furtuni puternice sau taifunuri, in perioada iunie-octombrie. Arhipelagul este prima zona de uscat pe care o intalnesc furtunile ce se formeaza in Pacific.

Taifunul cel mai violent din 2012, Bopha, a traversat si el Filipinele, provocand aproximativ 2.000 de morti sau disparuti in Mindanao, o insula din sudul tarii.