Sustinatorii fostului lider comunist Bo Xilai, condamnat la inchisoare pe viata pentru coruptie, deturnare de fonduri si abuz de putere, au infiintat un partid politic, informeaza Reuters citand informatii din doua surse separate. Initiativa este o provocare directa la adresa interdictiei de a infiinta noi formatiuni politice impuse de Partidul Comunist.

Bo Xilai in timpul procesuluiFoto: Agerpres/AP

Partidul Zhi Xian, in traducere partidul "Constitutia este autoritatea suprema", a fost format in data de 6 noiembrie, cu trei inaintea inceperii unei intalniri intre liderii Partidului Comunist dedicata reformelor economice necesare, au afirmat sursele .

Formatiunea l-a numit pe Bo Xilai "presedinte pe viata", a declarat pentru Reuters Wang Zheng, unul dintre fondatorii partidului si profesor asociat de comert international la Institutul de Economie si Management din Beijing.

"Acest lucru nu este ilegal potrivit legislatiei chineze. Este legal si rezonabil", sustine Wang .

O a doua doua sursa, care a dorit sa isi pastreze anonimatul dar care are informatii, obtinute in mod direct, despre crearea partidului, a confirmat informatiile.

Reuters a incercat sa contacteze departamentul de propaganda al Partidului Comunist Chinez pentru comentarii insa solicitarile au ramas fara raspuns.

Dupa preluarea puterii in 1949, Partidul Comunist nu a permis formarea partidelor de opozitie, iar istoria indica faptul ca nu va privi cu ochi buni noul partid, cu atat mai mult cu cat liderul este un fost membru al esantionului superior al PCC.

Autoritatile au arestat in trecut activistii care au format partide politice, insa este pentru prima data cand o formatiune se coaguleaza in jurul unui fost lider politc cazut in dizgratie. .

Intrebata daca se teme ca va fi arestata, Wang a spus: "Nu ne este frica. Nu cred ca vom fi arestati."

Noua formatiune si-a anuntat aparitia pe scena politica trimitand scrisori Partidului Comunist, catre celelalte opt partide politice chineze declarate "democrate", dar care vin sa sustina partidul de guvernamant, catre Parlament si catre organul consultativ Parlamentului, a precizat Wang adaugand ca nu s-a tinut o ceremonie de lansare.

Partidul i-a trimis o scrisoare si lui Bo Xilai, aflat in inchisoare, informandu-l ca a fost numit "presedinte pe viata" al gruparii politice. Deocamdata nu se stie daca fostul lider comunist este de acord cu acest lucru.

Potrivit unui document al partidului vazut de Reuters, partidul a fost creat pentru ca este "pe deplin de acord cu dl Bo Xilai asupra politicii prosperitatii comune", o trimitere la politicile egalitariste de stanga ale fostului lider politic care i-a adus un numar mare de sustinatori.

Intrebata daca printre membrii nou formatului partid se numara si comunisti, membri ai Guvernului sau ofiteri din Armata de Eliberare a Poporului, Wang a afirmat ca nu poate discuta acest lucru deoarece vrea sa ii protejeze fiind vorba de o chestiune sensibila din punct de vedere politic.

  • Libertatea de asociere, garantata prin Constitutie. In practica, infiintarea partidelor de opozitie nu este permisa

Constitutia Chinei garanteaza libertatea de asociere, alaturi de libertatea de exprimare, insa in practica aceste drepturi sunt negate, arata Reuters. Constitutia nu stipuleaza explicit ca formarea unor grupari politice este permisa sau nu.

Wang Zheng a precizat pentru agentia de presa citata ca reprezentantii institutiei de invatamant i-au cerut sa nu dea curs planurilor de a infiinta un partid, insa a adaugat ca nu face nimic ilegal. Wang a precizat ca nu a fost abordata de Guvern. Institutul de Economie si Management nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Multi dintre sustinatorii lui Bo Xilai considera caderea acestuia in dizgratie si procesul sau drept un complot impotriva sa mai degraba decat consecintele unor actiuni ilegale, iar PCC continua sa fie ingrijorat de influenta sa.

Un document intern al PCC, trimis luna aceasta, incuraja oficialii comunisti sa respecte linia partidului si sa invete din greselile lui Bo, au declarat sursele. Conducerea partidului le-a cerut membrilor sa respecte, totodata, decizia de a-l exclude pe Bo si de a-l pune sub acuzare.

Liderii de rang inalt ai PCC au facut presiuni pentru o sentinta lunga, temandu-se ca Bo Xilai si-ar putea pregati revenirea pe scena politica in cazul in care nu e dat exemplu.

Liderii comunisti conduc China cu o mana de fier de la Revolutia din 1949 insa permit existenta altor 8 partide non-comuniste aprobate de Guvernul de la Beijing care au fost infiintate inainte de 1949. In practica, rolul celor 8 partide este de a consilia si de a da impresia de democratie mai degraba decat de a reprezenta o opozitie reala. Partidul Comunist considera partidele de opozitie drept subversive.

Una dintre cele mai cunoscuti dizidenti chinezi, Xu Wenli, a fost condamnat la 13 ani de inchisoare in 1998 pentru ca a contribuit la organizarea unui partid de opozitie, Partidul Democratiei Chineze.

Xu si alti activisti au infiintat partidul in acelasi an, insa Guvernul de la Beijing a actionat rapid iar pana in 2000 miscarea a fost zdrobita iar membrii si fondatorii condamnati la inchisoare.

Xu a fost fortat sa plece in exil in Statele Unite, in decembrie 2002 .

  • Bo Xilai, fosta stea in urcare a politicii chineze, condamnat la inchisoare pe viata

Bo Xilai, fostul lider chinez aflat la originea celui mai amplu scandal politico-criminal cunoscut de regim de la sfarsitul revolutiei culturale, a fost condamnat pe 22 septembrie la inchisoare pe viata, informeaza Mediafax potrivit AFP.

"Curtea pronunta o pedeapsa de inchisoare pe viata cu privare permanenta de drepturi politice", afirma textul hotararii, dat publicitatii pe Sina Weibo, un echivalent chinez al Twitter, de catre tribunalul din Jinan, capitala provinciei Shandong (est), unde a avut loc procesul sau, luna trecuta.

Bo Xilai a fost condamnat pentru coruptie, deturnare de fonduri si abuz de putere, in special in cazul asasinarii de catre sotia sa, Gu Kailai, a unui om de afaceri britanic, Neil Heywood.

Curtea "il condamna pe Bo la 15 ani de inchisoare pentru deturnare de fonduri si la sapte ani pentru abuz de putere", detaliaza in continuare sentinta, adaugand ca "toate bunurile sale vor fi confiscate".

Acest verdic - deosebit de sever - isi pune amprenta definitiv pe cariera oficialului politic cu rangul cel mai inalt (el a fost, pana anul trecut, membru al Biroului politic al Partidului Comunist Chinez) adus in fata justitiei de la condamnarea, in 1998, a fostului primar al Beijingului, Chen Xitong, si cea a primarului orasului Shanghai, Chen Liangyu, in 2008, ambii pentru coruptie.

Bo Xilai a fost incarcerat la penitenciarul Qincheng, la nord de Beijing, inchisoare folosita pentru membrii elitei chinezesti. El a fost exclus din Partidul Comunist anul trecut, inainte de inceperea procesului.

In cadrul procesului sau din august, el a fost acuzat ca a primit mita 2,6 milioane de euro si a deturnat fonduri publice in valoare de peste 600.000 de euro, in special pentru achizitionarea, in 2001, a unei vile la Cannes, pe coasta de Azur franceza, administrata de Neil Heywood si de un om de afaceri francez, Patrick Devillers.

Ambitios si carismatic, perceput o vreme drept un rival al actualului presedinte Xi Jinping, acest fost ministru al Comertului a preluat in 2007 conducerea imensei metropole Chongqing (sud-vest), din care a reusit sa faca un pol economic major.

El s-a individualizat orchestrand aici o campanie de reabilitare a valorilor maoiste cele mai "retro", in paralel cu o reprimare violenta sub pretextul luptei impotriva "mafiei", care s-a soldat cu aproape 5.000 de arestari, dintre care multi antreprenori privati.

Decaderea sa, anul trecut, o adevarata lovitura de teatru, a fost provocata de plecarea omului sau de incredere, seful politiei din Chongqing, Wang Lijun. Certat cu seful sau, acest "superpolitist" a cerut in zadar azil politic la consulatul american din Chengdu, capitala Sichuan.

El a dezvaluit, intre altele, ca omul de afaceri britanic a fost asasinat de propria sotie a lui Bo Xilai, Gu Kailai. Aceasta avocata stralucita, care ar fi actionat din motive financiare si pentru a-si "proteja" fiul, a fost condamnata anul trecut la inchisoare pe viata.

Pentru Bo Xilai, acesta a reprezentat sfarsitul. Popular in fieful sau din Chongqing si in randul nostalgicilor dupa maoism, acest "print rosu", fiul unei figuri a revolutiei comuniste, este mai putin apreciat in sferele inalte ale regimului: personalitatea sa flamboaianta si populismul sau sunt percepute in aceste medii drept o amenintare pentru o conducere "colegiala", care marseaza pe consens de la disparitia lui Deng Xiaoping in 1997, ultima figura istorica a comunismului chinez.