Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat vineri, intr-un tete-a-tete tensionat cu secretarul american de Stat John Kerry, ca se opune unui acord nuclear cu Iranul, avertizand ca statul evreu va face totul pentru a se apara, scrie AFP.

"Israelul nu are obligatii prin acest acord si va face tot ce este necesar pentru a se apara si pentru a-si apara poporul", a spus Netanyahu, in cadrul acestei intalniri de doua ore care a avut loc pe aeroportul din Tel-Aviv, inainte de plecarea lui Kerry la Geneva, pentru a negocia un compromis.

Raspunzand obiectiilor israeliene, purtatorul de cuvant adjunct al presedintelui american Barack Obama, Josh Earnest, a afirmat ca "orice critica asupra acordului este prematura".

Intrebat despre avertismentul lansat de Netanyahu, el a asigurat ca "Statele Unite si Israelul sunt complet de acord asupra necesitatii de a impiedica Iranul sa obtina arma nucleara".

La Geneva, Kerry a anuntat ca nu exista inca un acord asupra controversatului dosar nuclear iranian, in negociere de joi intre marile puteri si republica islamica.

Potrivit departamentului de Stat, Kerry trebuie sa "ajute la reducerea divergentelor in negocierile" la care participa la invitatia sefului diplomatiei Uniunii Europene Catherine Ashton, care conduce discutiile.

Acesta ar urma sa participe la o intalnire tripartita cu Ashton si seful diplomatiei iraniene, Javad Zarif.

Omologii lor francez si britanic, Laurent Fabius si William Hague, au ajuns de asemenea vineri la Geneva.

Discutiile dintre Teheran si Grupul 5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie, Franta si Germania) de la Geneva sunt centrate pe o propunere a Iranului, unde schimbarea tonului legate de acest dosar este perceptibila de la preluarea functiei de presedinte de catre moderatul Hassan Rohani.

Potrivit acestei propuneri, care nu a fost facuta public oficial, Iranul ar accepta sa inghete o parte a programului sau controversat in schimbul ridicarii unor sanctiuni internationale care ii asfixiaza economia.

Afacerea secolului pentru Iran

Netanyahu a reafirmat ca tara sa respinge "complet" compromisul discutat in Elvetia, pe care l-a caracterizat "afacerea secolului pentru Iran".

Acesta a afirmat ca i-a reamintit lui Kerry care "este mai buna lipsa oricarui acord decat un acord prost". "Iar acordul in discutie este un acord prost, un acord foarte prost. Iranul nu este obligat sa dezmembreze nici macar o singura centrifuga", a deplans acesta.

Netanyahu l-a "implorat pe secretarul de Stat Etat Kerry sa nu se grabeasca sa semneze, sa astepte, sa-si revizuiasca pozitia, sa obtina un acord bun".

"O eroare istorica"

Ministrul iranian de externe, interogat de CNN, a apreciat ca un acord este posibil, dar a exclus stoparea imbogatirii uraniului "in ansamblul sau".

Israelul, considerat singura putere atomica din regiune, si Occidentul acuza Iranul ca incearca sa obtina arma nucleara, sub acoperirea unui program civil, ceea ce Teheranul dezminte.

Ministrul iranian a precizat insa ca "Israelul nu are nicio credibilitate" sa ceara Iranului sa-si stopeze programul nuclear.

Israelul "este singurul detinator de arme nucleare in regiune, singura tara ne-membra a Tratatului de neproliferare (...) si principala sursa de amenintare si de instabilitate in regiune", a spus Zarif.

Miercuri, Netanyahu avertizase occidentalii ca ar putea compite "o eroare de o amploare istorica", reamintind ca Israelul isi rezerva "in continuare dreptul de a se apara, prin propriile mijloace, impotriva oricarei amenintari".

Netanyahu a evocat in mai multe randuri posibilitatea unor lovituri preventive impotriva siturilor nucleare iraniene.