Papa Francisc il va primi la Vatican, pentru prima data, pe presedintele rus Vladimir Putin, in 25 noiembrie, in cadrul vizitei acestuia in Italia, a anuntat joi purtatorul de cuvant al Sfantului Scaun, parintele Federico Lombardi, citat de AFP.

Intalnirea, anuntata de Vatican pentru luni, 25 noiembrie, la ora locala 17.00, se inscrie in contextul unui dialog delicat, marcat de suisuri si coborasuri, intre Biserica Catolica si Biserica Ortodoxa Rusa.

La Moscova, purtatorul de cuvant al presedintelui Putin, Dmitri Peskov, citat de agentia rusa Interfax, a parut sa relativizeze anuntul, mentionand doar ca "o astfel de intalnire este analizata in cadrul pregatirilor pentru vizita presedintelui rus in Italia, programata pe 25-26 noiembrie".

Ultima vizita a unui presedinte rus dateaza din 2011, cand Dmitri Medvedev a venit sa-l vada pe fostul papa Benedict al XVI-lea.

Vladimir Putin, reales in functia de presedinte al Rusiei in martie 2012, s-a intalnit cu Ioan Paul al II-lea in 2000 si 2003 si cu Benedict al XVI-lea in martie 2007.

Cu ocazia unei vizite precedente a lui Medvedev la Vatican, in decembrie 2009, cele doua state au decis sa stabileasca relatii diplomatice depline. Din 1990, acestea nu aveau decat reprezentanti fara rang de ambasador.